WEB HOSTING به مفهوم فراهم ساختن فضایی است که کاربر میتواند فایلهای وبسایت خود را جهت نمایش در فضای مجازی اینترنت، در آن قرار دهد. این سرویس دارای انواع مختلفی می باشد و از جنبه های متفاوت می توان آن را بررسی نمود. در این مقاله سعی شده است که تفاوت بین دو نوع سرویس میزبان اختصاصی (dedicated host) و میزبان اشتراکی (Shared Hosting) بیان گردد. در ابتدا توضیحی اجمالی در مورد هریک از این سرویس ها بیان می کنیم .
هاست اشتراکی (Shared Hosting)
هاست اشتراکی رایج ترین و مقرون به صرفه ترین نوع هاستینگ به شمار می رود. در واقع host اشتراکی سرویسی است که در آن فضای یک سرور بین تعداد محدود/نامحدود وب سایت به صورت مشترک تقسیم و بسته به منابع
اختصاص داده شده به آنها نظیر Ram , Cpu و... میزبانی می گردند .
هاست اختصاصی (Dedicated Hosting)
سرویس هاست اختصاصی که اصطلاحا Dedicated Hosting Services نامیده می شود به پلانی از هاستینگ گفته می شود که در آن منابع سرور از قبیل Ram، Cpu و... بین تعداد بسیار اندکی دامنه به اشتراک گذاشته می شود که نتیجه اصلی آن، سروری کم کاربر و با Load پایین تر نسبت به سرویس های هاست اشتراکی می باشد. می توان گفت این هاست ها برای شرکتهای بزرگ و سازمان ها و یا سایتهایی که نیاز به منابع بیشتری دارند و یا تعداد بازدید کنندگان آنها بسیار زیاد است، مناسب می باشد.
برخی از مهمترین تفاوت ها بین هاست های اختصاصی و اشتراکی:
در هاست های اشتراکی هر سرور حداکثر می تواند تا سقف محدودی از منابع سخت افزاری از قبیل Ram، Cpu و... و منابع نرم افزای مانند ایمیل ، پایگاه داده و ... را استفاده نماید اما در هاست های اختصاصی این میزان می تواند بسیار بیشتر باشد. در واقع می توان گفت در هاست های اختصاصی، تقریبا تمامی منابع نامحدود می باشد.
با توجه به اینکه در هاست های اختصاصی تعداد سایت های قابل پشتیبانی بر روی یک سرور بسیار کمتر از هاست های اشتراکی می باشد از امنیتی قوی تر و همچنین سرعت و کارایی بالاتری نسبت به هاست های اشتراکی برخوردارند.
با توجه به اینکه میزان پهنای باند نیز در هاست های اختصاصی بیشتر است، اغلب سایت هایی که حجم بالایی برای آپلود و دانلود اطلاعات نیاز دارند و یا حجم بازدید کننده بسیاری دارند، هاست اختصاصی سرویس مناسب تری می باشد. در مقابل اگر میزان بازدید از سایت شما در حد نسبتا پایینی است و یا اینکه از نرم افزارهای مدیریت محتوی از قبیل wordprees یا joomla در سایت خود استفاده نموده باشید ، سرورهای اشتراکی گزینه مناسبی می باشد.
بین هاست های اشتراکی و اختصاصی از لحاظ میزان حجم فضا disk space نیز تفاوت محدودیت وجود دارد. اغلب سایت هایی که به صورت مداوم ورود اطلاعات دارند ( اصطلاحا Data Entry) و یا نیاز به حجم زیادی فضا دارند، هاست اختصاصی پیشنهاد می گردد.
با توجه به امکاناتی که هاست های اختصاصی نسبت به هاست های اشتراکی دارند طبعا هزینه استفاده از این هاست ها بالاتر از هاست های اشتراکی می باشد. شایان ذکر است این هزینه در مقابل سرورهای اختصاصی به صورت چشمگیری پایین تر و مقرون به صرفه تر می باشد.
استفاده از هاست های اشتراکی یکی از رایج ترین و ارزان ترین سرویس های هاستینگ جهت قرار دادن اطلاعات وب سایت بر روی فضای مجازی اینترنت است. این در حالی است که اگر به دلیل کسب درآمد ،تعداد ارجاع و... نیاز به امکانات بیشتری از قبیل Disk Space و پهنای باند دارید و از طرفی دیگر به دلیل هزینه ی بالاتر سرورهای اختصاصی (که عمدتا شامل تهیه و یا اجاره سرور Dedicated، تهیه نسخه های لایسنس دار که عموما مربوط به نرم افزار میل سرور و کنترل پنل مدیریتی می شود) و مدیریت آن که نیاز به دانش فنی نسبتا قوی در زمینه کامپیوتر و شبکه را دارد، تمایلی به استفاده از این سرویس را ندارید، پیشنهاد استفاده از هاست های اختصاصی یک راه حل مناسب برای شما می باشد.