در گذشته برای افزودن افکت های مختلف به صفحات وب از فایل های فلش استفاده می شد، اما استفاده از همین فایل ها نیز محدودیت هایی را برای طراحان سایت و کاربران آنها ایجاد می نمود، از جمله اینکه برای مشاهده اینگونه فایل ها می بایست حتما پلاگین های مربوطه روی مرورگرها نصب باشد و یا اینکه ایجاد برخی تعاملات بوسیله فلش امکان ناپذیر و یا بسیار پیچیده می باشد. با ایجاد زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت(java script) این امکان به طراحان سایت ها داده شد که با استفاده از کدهای مربوطه، پویا نمایی ها و تعاملات مورد نظر خود را به سایت ها اضافه کنند. اما زبان جاوا اسکریپت یک زبان بسیار پیچیده است و برای استفاده از آن باید با قوانین و قواعد پیچیده آن آشنا بود.
جی کوئری استفاده از این کدها را آسانتر کرد. در ادامه به بررسی این زبان اسکریپتی می پردازیم.
همانطور که گفته شد جی کوئری استفاده از کدهای جاوا اسکریپت را ساده تر نموده است و این امکان را ایجاد کرده که بدون نیاز به دانستن قواعد پیچیده آن، بتوان تعاملات مورد نیاز را در سایت ایجاد نمود. jquery یک فریم ورک است که بر اساس زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت کار می کند و به نوعی شامل خلاصه شده ی کدهای اصلی جاوا اسکریپت است. در نتیجه می توان گفت که کدهای جی کوئری مجزا از کدهای جاوا اسکریپت نیست و در پس کدهای آن هنوز هم جاوا اسکریپت است که اعمال می شود.
استفاده از فایل های فلش صفحات سایت شما را سنگین می کنند، ضمن اینکه برای هرگونه تغییر در آنها نیازمند صرف هزینه زمانی بیشتری هستیم، اما اعمال تغییرات در کدهای جی کوئری در کمترین زمان صورت می گیرد.
نمایش فایل های فلش مستلزم آن است که حتما پلاگین های فلش روی مرورگر شما نصب شده باشند و در صورت عدم نصب پلاگین، آن بخش از سایت که با فلش طراحی شده است نمایش داده نمی شود اما در مورد کدهای جی کوئری اگر Js روی مرورگر شما فعال نباشد، فقط کدها اجرا نمی شوند و مشکلی در نمایش کامل محتویات سایت بوجود نمی آید.
کمتر بنویس و بیشتر انجام بده
این شعار جی کوئری است، چرا که هدف آن خلاصه نویسی و فراهم نمودن امکان استفاده از جاوا اسکریپت در سایت، بدون نیاز به دانستن پیچیدگی ها و قواعد این زبان است. برای استفاده از جی کوئری باید اطلاعات اولیه در زمینه CSS، Html و جاوا اسکریپت داشته باشیم. همچنین در هنگام استفاده از این کدها باید کتابخانه جی کوئری را که شامل کدهای خلاصه شده می باشد به کد صفحه خود لینک بدهیم در غیر این صورت کدها کار نمی کنند، چرا که ما در داخل کدهای صفحه از کدهای اختصاری این کتابخانه استفاده نموده ایم و در حقیقت برای ترجمه کدهای اختصاری به کدهای عملیاتی باید حتما کتابخانه جی کوئری در دسترس باشد.
خود کتابخانه جی کوئری شامل چندین هزار خط کد می باشد و در هر سایت یا برنامه تحت وب ممکن است از یکی از ورژن های این کتابخانه استفاده شده باشد. در ورژن های مختلف این کتابخانه تغییراتی در زمینه ایجاد نوآوری در کد ها و آپدیت آنها و نیز رفع باگ های احتمالی ایجاد می شود. معمولا پیشنهاد می شود که از آخرین ورژن موجود این کتابخانه برای کدنویسی در صفحات استفاه شود اما بعضا هم پیش می آید که یک برنامه یا صفحه وب که با ورژن های پایین تر جی کوئری نوشته شده است با ارتقا ورژن جی کوئری با مشکل مواجه و در نتیجه مجبور به استفاده از همان ورژن قدیمی شده است.
موارد استفاده از جی کوئری در سایت
از جی کوئری استفاده های متعددی در طراحی سایت می شود مانند:
ایجاد منو
ایجاد تب
دکمه برگشت به بالا
ایجاد افکت های حرکتی
ایجاد گالری های تصویر
کنترل فرم ها و...