هارد دیسک ها به دلیل حافظه بسیار بالا و دوام زیاد به عنوان دستگاه های ذخیره سازی در کامپیوترها مورد استفاده قرار می گیرند. در آنها اطلاعات بر روی صفحات مدور که حول یک بازو می چرخند ذخیره می شود و از هدهایی برای خواندن و یا نوشتن بر روی آنها استفاده می گردد. تکنولوژی SSD بعد از فناوری HDD ظهور پیدا کرده که در آن اطلاعات در حافظه ماژول فلش دخیره می شود و باعث ایجاد برتری نسبت به هاردهای نوع HDD شده است.
SSD مخفف عبارت
solid-state drive به معنای
درایو حالت جامد می باشد. داده ها در این نوع هاردها در چیپ های حافظه فلاش ذخیره می شوند که بدون حضور جریان الکتریکی نیز می توانند، داده ها را ذخیره نگه دارند. این چیپ ها در درگاه PCI قرار داده می شوند.
هاردهای SSD از نظر نوع و سرعت حافظه با فلش های USB متفاوت بوده و قیمت شان در مقایسه با فلش ها گرانتر می باشد.
از زمان پیدایش نوت بوک ها این هاردها وارد بازار شده اند و تا کنون نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. این هاردها از نظر قیمت، ظرفیت، سرعت و دوام با یکدیگر متفاوت هستند.
در واقع ظاهر یک
SSD مشابه یک دیسک سخت معمولی است. این درایوها در ابعاد ۱.۸، ۲.۵ و ۳.۵ اینچ عرضه میشوند که تعبیه آنها در ابعادی مشابه آنچه دیسکهای سخت نیاز دارند را میسر میسازد. کانکتور مورد استفاده برای آن، سایزهای استاندارد از نوع SATA میباشد. SSD های کوچکتری نیز وجود دارند که از آنچه Mini Sata یا به اختصار mSATA نامیده میشود، بهره میبرند و بر روی شکاف مینی PCExpress لپتاپ قرار میگیرند.
دیسک های فلزی HDD مشکلات ناخواسته ای را ایجاد می کنند که در
دیسک های SSD
مشاهده نمی شود. اولین مشکل بالا بودن مصرف توان است چرا که تبدیل انرژی
الکتریکی به مکانیکی توان را تلف می کند. همچنین چرخش و حرکتی که وجود دارد
مصرف برق را بالا برده و باعث گرم شدن هارد درایو می شود، این درحالیست
که در SSD چیزی حرکت نمی کند و به همین دلیل در لب تاپ ها و سایر دستگاه های
قابل حمل بسیار مناسب می باشند.
سرعت خوانده و نوشته شدن اطلاعات فاکتور مهمی در هاردها محسوب می شود که از این جنبه نیز
SSD تکنولوژی برتر می باشد، چون همانند یک رم (RAM) در کامپیوتر شما عمل می کند. در SSD ها اطلاعات به راحتی نوشته و خوانده می شوند، درحالی که در هاردهای HDD باید صفحه ی مورد نظر بقدری بچرخد تا به اطلاعات مورد نظر دست پیدا کند.
سازندگان این نوع حافظه ها با استفاده از روشی به نام Wear Leveling که در آن از کمترین بخش استفاده شده حافظه برای نوشتن اطلاعات جدید استفاده می شود به مقابله این مشکل پرداخته اند. شاید این راه حل بتواند SSDها را بی عیب جلوه دهد و به ماندگاری آنها کمک شایانی کند .
HDD ها به دلیل داشتن قسمتهای مکانیکی و چرخشی، در برابر گرما و سرمای بیش از اندازه و همچنین ضربه شدید دچار نواقصی می شوند که گهگاه باعث از بین رفتن اطلاعات آنها خواهد شد. اما در حال حاضر تنها هاردی که به دلیل مقاومت و عدم از دست رفتن اطلاعات در کاربردهای نظامی استفاده می شود، SSD می باشد. طی تحقیقات انجام شده SSD ها در شرایطی که HDD ها دچار نقص می شوند، مقاوم خواهند بود.
به طور کلی قطعات الکترونیکی (غیر از خازنها) در شرایط عادی بسیار به ندرت دچار مشکل می شوند . فلش مموری ها به دلیل ریز بودن بیش از حد قطعات و عدم امکان باز کردن بسته بندی آن، یکبار مصرف هستند و از نظر سخت افزاری قابل تعمیر نیستند. اما SSD ها به دلیل در دسترس بودن قطعات اصلی آن، قابل تعمیر و رفع عیب هستند، اما از نظر هزینه گرانتر از هاردهای HDD می باشند.
هاردهای HDD از نظر قیمت، ظرفیت و در دسترس بودن برتر می باشند، اما چنانچه سرعت، یکپارچگی و فاکتور فرم برایتان مهم است، بهتر است
هارد SSD تهیه نمائید.
دیسک سخت یا همان HDD گزینه مناسب برای شما خواهد بود چنانچه:
به فضای ذخیرهسازی با حجم بالا تا حد ۶ ترابایت نیاز دارید (اگرچه با تکنولوژیهایی مانند SMR میتوانید درایوهایی با فضایی تا ۱۰ ترابایت در اختیار داشته باشید)
قصد ندارید هزینه زیادی صرف خرید این دستگاه کنید.
سرعت زیاد رایانه در بارگذاری و یا اجرای برنامهها برای شما اهمیت چندانی نداشته باشد. در غیر اینصورت استفاده از هادرهای SSD توصیه می شود.
به منظور افزایش سرعت سرور می توانید بر روی یک سرور هارد بوت را SSD و سایر دریواها را HDD قرار دهید تا سیستم عامل و برنامه های با سرعت بیشتری لود شوند. همچنین حضور دستگاههای mSATA SSD و درایوهای هیبریدی که هر دو گزینه SSD و HDD را در خود دارند نیز گزینهای دیگر برای کاربرانی است که بهدنبال بهترینها در جهان تکنولوژی هستند.