ویندوز 7 هفتمین نسخهٔ سیستمعامل از مجموعهٔ مایکروسافت ویندوز است که در تاریخ 22 اکتبر سال 2009 به بازار عرضه شد. ویندوز 7 برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع کامپیوترهای خانگی و اداری تولید شدهاست. این سیستمعامل هفتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز 7 گذاشتهاند.
از ویژگیهای Windows 7 میتوان به پشتیبانی از قابلیت چند لمسی، طراحی دوباره ویندوز شل، نوار وظیفه و یک سیستم شبکه خانگی نام برد، همچنین به گفته مسئولان مایکروسافت، Windows 7 نسخه ارتقا یافته و بهینه شده Windows Vista
میباشد.
Windows 7 شامل ویژگی هایی مانند، پیشرفت در لمس و تشخیص دستخط، پشتیبانی از Virtual Hard Disk، بهبود کارائی در پردازنده های چند هسته ای و بهبود هسته سیستم عامل می باشد. همچنین اضافه شدن قابلیت Windows Power-Shell ازجمله پیشرفت های این نسخه نسبت به Windows می باشد که عملکرد آنها را بهبود بخشیده است.
نسخه های استاندارد Windows 7
1. Windows 7 Starter
نسخه Starter پایه ای ترین ویرایش Windows 7 می باشد که بیشتر در NoteBook ها نصب می گردد. Windows 7 starter امکانات کمتری نسبت به دیگر نسخه ها دارد به همین علت کمترین امکانات سخت افزاری را نیز دارا می باشد.
- در این نسخه تم های معروف Aero ویندوز موجود نمی باشد. تصویر پس زمینه و شمایل دیداری ویندوز قابل تغییر نمی باشد و امکان استفاده از Dot NET Framework و نرم افزار های 64bit وجود ندارد.
2. Windows 7 Home Basic
این نسخه محیطی بین ویرایش های Starter و Home premium دارد. لازم به ذکر است که این نسخه فقط در تعداد اندکی از کشور هایی که فروخته شده است امکان فعال سازی دارد.
- امکاناتی مانند Desktop Window Manager ،Windows Mobility Center در این نسخه موجود می باشد و تعداد برنامه های در حال اجرا محدودیتی ندارد.
- امکان استفاده از نرم افزار های 64bit، چند مانیتور، تعویض سریع محیط کاربر، تعویض پس زمینه و دیگر امکانات را پشتیبانی می کند.
- تنها نکته قابل ذکر این است که قسمتی از تم Aero محدودیت هایی دارد.
3. Windows 7 Home Premium
این نسخه ویرایش استاندارد Windows 7 می باشد، که برای کاربران خانگی طراحی و ارائه گردیده است.
- امکاناتی مانند Windows Aero Theme، Windows Media Center، premium Games در این نسخه موجود و امکاناتی مانند ایجاد و اضافه شدن به گروه های خانگی موجود نمی باشد. همچنین این نسخه امکاناتی مثل multi-touch را قابل پشتیبانی می کند.
این نسخه نیاز های کاربران خانگی را فراهم نموده، اما در شبکه و پشتیبان گیری سیستم محدودیت هایی وجود دارد که این مشکلات با کمک نرم افزار های جانبی رفع گردیده است.
4. Windows 7 Home Professional
این نسخه Windows 7 برای محیط های اداری ویرایش شده است و در مقایسه با Home امکانات کاملا متفاوت و بیشتری را در اختیار کاربران قرار می دهد. برای مثال از سیستم پشتیبان گیری و باز گردانی نسخه پشتیبانی قدرتمندی برخوردار می باشد. همچنین به کمک امکاناتی مثل Remot Desktop و قابلیت اتصال به چاپگر ها و ... زندگی مدرنی به رایانه می دهد.
امکانات موجود در این نسخه شامل موارد زیر می باشد:
AppLocker، BitLocker Drive Encryption، Subsystem for Unix-based applications، Multilingual User Interface Pack
این نسخه موارد زیر را پشتیبانی نمی کند:
BranchCache Distributed Cache، DirectAccess، Virtual Hard Disk Booting
5. Windows 7 Enterprise
این نسخه برای کاربران خانگی مورد استفاده قرار نمی گیرد، این نسخه انحصارا به شرکت هایی ارئه می شود که با مایکروسافت تعهدات نرم افزاری (SA) دارند. این نسخه به همراه امکانات خاصی که برای شرکت های طرف قرارداد می باشد ارائه می شود و شرکت مایکروسافت تا سال 2020 از این محصول پشتیبانی می نماید.
- امکانات موجود در این نسخه شامل AppLocker، BitLocker Drive Encryption، Subsystem for Unix-based applications، Multilingual User Interface می باشد و
امکانات BranchCache Distributed Cache، DirectAccess، Virtual Hard Disk Booting را پشتیبانی نمی کند.
امکانات اضافه شده به روی نسخه Enterprise در مقایسه با Profssional بستگی به نوع رایانه هایی می باشد که در سازمان در حال پردازش می باشند. برای مثال می توان AppLocker را نام برد. به کمک این نرم افزار مدیر سیستم می تواند دسترسی های دیگر کاربران را به برنامه هایی محدود نماید. مثال دیگر می تواند DirectAccess را نام برد، که دسترسی های شما را در شبکه های کاری از طریق یک تونل یا VPN مقدور می سازد.
6. Windows 7 Ultimate
نسخه Ultimate با نسخه Enterprise تفاوتی زیادی ندارد، جز یک تفاوت که آن هم لایسنسی می باشد که از طرف مایکروسافت ارائه می شود و فروش این نسخه را برای کاربران خانگی مقدور نموده است.