مجازی سازی که برگرفته از کلمه Virtualization میباشد، راهکاری جدید در علم کامپیوتر و شبکه میباشد که استفاده از این تکنولوژی منجر به کاهش هزینه و افزایش راندمان خواهد شد. مجازی سازی جهت ایجاد لایه ای مابین سخت افزار سیستم های کامپیوتری و نرم افزاری طراحی شده است، البته این طراحی با در نظر گرفتن نسبت منابع مصرفی صورت پذیرفته است. Virtualization در واقع به شما این توانایی را می دهد که گروهی از سرور ها را به عنوان مخزن یکتای منابع محاسباتی به سیستم عامل ها در نظر بگیرید، همچنین به شما اجازه ی راه اندازی چند سیستم عامل بر روی یک سرور بطور همزمان را فراهم مینماید. حال با شناخت مجازی سازی سرور در این مقاله قصد بر آن است که تفاوت میان چند مجازی ساز معروف را مورد بررسی قرار دهیم.
سرور های مجازی عموماً به کمک یک مجازی ساز پیاده سازی می شوند و در پیکر بندی این سرور های مجازی نیز این نکته در نظر گرفته می شود تا تخصیص منابع به سرور مجازی به گونه ای باشد تا بتواند مستقل عمل کند و همچنین مانع از ایجاد اختلال برای سایر بهره برداران گردد.
اسامی نام آشنا برای مجازی سازی عبارت اند از: kvm و openvz و vmWare و xen
ابتدا بهتر است تا به خود عبارت مجازی ساز توجه کنیم:
کاری که مجازی ساز انجام می دهد تقسیم منابع و ایجاد سرور ها و ماشین های مجزا و مستقل است. به عنوان مثال هنگامی که مجازی ساز را در یک رایانه خانگی پیدا کنیم می توان منابع آن کامپیوتر یعنی رم و پردازنده و غیره را به قسمت های مختلف تقسیم کرده و مثلاً به دو یا سه ماشین اختصاص داد، حال این ماشین ها هرکدام می توانند سیستم عامل خاص خود را داشته باشند و هر یک بصورت جداگانه می توانند بر منابع خود مدیریت کنند، بدون اینکه بر عملکرد ماشین مجاور اثری داشته باشند. همین عمل هنگامی که در یک سرور انجام شود، ما بجای ماشین مجازی، سرور مجازی خواهیم داشت.
حال به سراغ مجازی ساز ها می رویم:
1. Kvm
مجازی سازی است متن باز که در اختیار نهاد red hat می باشد. در این مجازی ساز لازم است تا بخشی از هسته مرکزی سیستم عامل میزبان، لینوکس باشد اما در عین حال شرایط برای راه اندازی سرور مجازی ویندوزی نیز فراهم است. از آنجا که در kvm منابع بطور کامل به کلاینت تخصیص داده می شود، شاهد بیش فروشی یا همان overselling نخواهیم بود.
. وجه منفی kvm: هزینه بالاتر در مقایسه با مجازی ساز openvz
. وجه مثبت kvm: نبود overselling و سازگاری با لینوکس و ویندوز
2. Openvz
این مجازی ساز هم یک مجازی ساز متن باز است که رایگان هم میباشد و محیط نصب آن لینوکس است. همچنین عموماً این مجازی ساز امکانی را فراهم میکند تا سیستم عامل بصورت خودکار نصب شود و از این رو نیاز به اطلاعات فنی زیادی نیست. اما در مجازی ساز openvz امکان ارائه سیستم عامل ویندوز نیست و تنها باید از لینوکس استفاده کرد.
. نکات منفی openvz: محدود بودن به سیستم عامل لینوکس و کاهش کیفیت سرویس به دلیل پیش فروش ( over selling )
. نکات مثبت openvz: امکان نصب خودکار سیستم عامل و کاهش هزینه سرویس و ارزان بودن به دلیل پیش فروش
3. VmWare
از نوع مجازی ساز های BareMetal است و عموماً در سرورهای عظیم و تجاری به کارگرفته می شود. در vmware امکانات بیشتری را می توان دریافت کرد در مقایسه با سایر مجازی ساز ها همچنین این مجازی ساز پشتیبانی مناسبی هم دارا میباشد.
. وجه منفی: هزینه بالا
. وجه مثبت: نداشتن over selling و سازگاری با تمام سیستم های عامل
4. Xen
Xen نیز مجازی ساز BareMetal است و از هسته لینوکس می باشد.
نکات منفی: قیمت بالاتر در مقایسه با Openvz و نسبت به KVM کندتر می باشد.
حال در انتها این شما هستید که می توانید با توجه به نیاز و همچنین بودجه مشخص شده اقدام به بهره برداری از مجازی ساز مطلوب خود نمایید، برخی انتخاب ها می تواند برمبنای کیفیت بالاتر و بدون توجه به هزینه باشد که در این صورت vmware بهترین گزینه بوده یا در مقرون به صرفه بودن هزینه تمام شده میبایست openvz را انتخاب نمایید.