با توجه به اين كه پورتال يكي از تكنولوژي هاي روز براي طراحي سايت مي باشد، خوب است كه مراحل پياده سازي طراحي پورتال را بدانيم.
در ابتدا مراحل را تيتروار بيان مي كنيم:
- تعيين استراتژي در نحوه اطلاعات و نهايي كردن نقشه سايت
- تجزيه تحليل استراتژي و نيازسنجي كاربران
- جمع آوري اطلاعات شامل تصاوير و متون و...
- پياده سازي نرم افزار
- ميزباني جهت آماده سازي بانك اطلاعاتي
- طراحي نسخه اوليه
- نصب رابط كاربري
- وارد كردن اطلاعات اوليه
- بازبيني نهايي
- آموزش و پشتيباني
اولين سؤالي كه مطرح می شود، مدت زمان پياده سازي يك پورتال است. اجراي يك پرتال چه ميزان زمان نياز دارد؟ پاسخ دادن به اين سؤال كار ساده اي نمي باشد چرا كه بستگي به نوع پورتال و پيچيدگي هاي آن دارد. اينكه پرتالی كه قصد طراحي آن را داريم ، كدينگ آن را در اختيار داريم يا قرار است از ابتدا كد نويسي شود، پورتال عمومي مد نظر است يا يك پرتال مختص شركتي، با توجه به اين موارد زمان دقيقي نمي توان پيش بيني كرد!
تعيين استراتژي در نحوه ارائه اطلاعات و نهايي كردن نقشه سايت بستگی به اهداف و سياست هاي شركت طراح و نياز سنجي كاربران شركت دارد. البته در استراتژي اوليه مي بايست هدف نهايي را مشخص كرد و به يكسري بايد و نبايد ها هم پاسخ داد. مثلاً آيا نمونه نرم افزار ما در بازار موجود است؟ رقباي ما چه كساني هستند؟ روش هاي برتر ساختن نرم افزار ما به رقبا چيست؟ نياز كلي كاربران و مشتريان ما چه چيزهايي است؟ ابتدايي ترين و انتهايي ترين امكانات مورد نياز نرم افزار چيست؟
پيدا كردن اين روش ها از طريق تجزيه و تحليل هايي كه توسط يكسري تحقيقات به دست مي آيد، می باشد. بعد از پيدا كردن جواب سوالاتمان مي بايست يك برنامه ريزي دقيق براي به دست آوردن يك هدف برزگ و نهايي انجام داد.
با توجه به استراتژي هاي شركت مي بايست اطلاعات مورد نياز را جمع آوري و سپس طراحي گرافيكي مناسب با نياز كاربران و بازار آنلاين انجام داد. پياده سازي ساختار فني نرم افزار با يك تيم خوب برنامه نويسي و در نظر گرفتن تمامي نكات برنامه نويسي، تهيه بانك اطلاعاتي مطابق با پورتال مربوطه و سپس هاست مطابق با پرتال را انتخاب ميكنيم.
بعد از اين مرحله مي بايست نسخه آزمايشي آن را آماده نصب كرد. اطلاعات اوليه را وارد ميكنيم، سپس مشكلات برنامه را در نسخه آزمايشي بررسي و مي بايست نرم افزار را از نظر امنيتي و كارايي و بازدهي نيز تست نمود و مشكلات را رفع کرد و كم و كاستي ها را بهبود بخشيم.
در چرخه اي تکرار شونده در طول زمان هاي متفاوت ، کل کار را بررسی كرده و تجزيه و تحلیل می کنیم. سعی می کنیم مواردی که اضافی هستند و تاثیری در کارایی نداشته اند را پیدا و حذف و هم چنین ایراد ها را پيدا و برطرف سازيم و تکنولوژی های مورد استفاده را حتي الامكان بروز کنیم تا به مرور زمان بازخورد بهتري را دريافت كنيم و به هدف نهايي خود دست يابيم.
نمونه قالب اين مرحله یک نمونه اولیه و خام است، پس باید نظر كاربران و مشتريان مد نظر هدف هم در نظر گرفته شود و میزان برقراری ارتباط آنها با کار مشخص شود. نظرات و ایده های جدید از منابع مختلف جمع آوري و به کار گرفته شود و آن را با هدف موفقیتمان مقایسه كنيم تا در نهایت باعث ایجاد تاثیر در بيننده شود.
در مرحله بعدي مي بايست پروژه را تكميل كرد و سعي بر اين است كه پورتالي بدون خطا داشته باشيم در واقع يك بازبيني كلي در اين مورد انجام مي دهيم.
در اين قسمت از پروژه ، خروجی های مراحل قبل به یک نرم افزار کامل منجر خواهد شد. مي بايست نرم افزار را توسعه و گسترش دهيم. توسعه نرم افزار اغلب شامل جریاناتی پیچیده از فعالیت هايي است که می تواند شامل طراحی تعاملی، طراحی بصری، توسعه فناوری، توسعه محتوا، بکارگیری استراتژی تبلیغاتی و استفاده از ابزار های اجتماعی باشد. این نرم افزار در حقیقت هسته اصلي سایت است ولی در ظاهر پوسته يا همان تم گرافيكي است که کارکرد آن دیده می شود و نسخه كاربر پسند با ظاهر گرافيكي زيبا را در تكميل اين فرآيند طراحي مي كنيم. سپس براي آموزش نرم افزار طراحي شده تدابيري را بيانديشيم. آموزش مي تواند توسط سيستم راهنما يا نيروي انساني در نظر گرفته شود.
يكي از قسمت هاي يك پرتال مورد اطمينان بحث پشتيباني نرم افزارو نگهداري آن مي باشد. پشتيباني شامل بروز رساني نرم افزار، نصب آن و داشتن هر گونه سؤال در مورد نرم افزار مي باشد كه در صورت وجود پشتيباني قوي، آن پورتال جهت انتخاب مناسب مي باشد.
پوسته گرافيكي از امکانات جانبی پورتال
يكي از امكاناتي كه پورتال را جذاب مي كند، تعبيه و طراحي پوسته گرافيكي زيبا مي باشد. منظور از پوسته همان تم رنگ دار صفحاتي است كه ببيننده مشاهده مي كند. البته هر پوسته اي بسته به نوع فيلد كاري هر شخصي از نظر ظاهري و رنگ متفاوت مي باشد. بعضي از شركت ها در پورتال هايشان امكانات ويژه اي مثل پوسته هاي رايگان ارائه مي دهند. البته اگر پوسته مطابق با ميل كاربر نباشد قابل تغيير و طراحي مطابق با ميل كاربر مي باشد. اهمیت این قسمت از اجرای پروژه در این است که پوسته گرافیکی شما، مهمترین بخش از شواهد فیزیکی اعتبار شما در کسب و کار آنلاین به حساب می آید.
پوسته در حقیقت نوعي ویترین شما براي كاربرانتان در شعبه آنلاین کسب و کار شما است. مهمترین ابزار طراحی پوسته، خلاقیت ، انتخاب رنگ بندی و استراتژی تبلیغاتی است . فقط بايد در نظر داشته باشيد كه پوسته شما مناسب با نوع كاري كه انجام مي دهيد باشد. مثلاً پوسته اي كه براي يك سايت خبري انتخاب مي شود با پوسته يك فروشگاه مي بايست متفاوت باشد.
در واقع پوسته پل ارتباطي ميان شما و كاربران سايت شماست. بهتر است پوسته را طبق استاندارد های طراحی پوسته و استاندارد های سئو (SEO) در طراحی پوسته، انجام داد تا رتبه سايت شما در موتور هاي جستجوگر بالا رود.
بعد از مشخص شدن هدف اصلي پروژه، با يك برنامه ريزي دقيق تيم فني كه دانش كافي دارند و با در دست داشتن اطلاعات كافي طرح اوليه را پياده سازي كنند و سپس طرح اوليه شماتيكي را جهت آزمايش و تست آن نصب كنند. پس از بررسي هاي متعدد و پيدا كردن مشكلات و با در نظر گرفتن نيازها و نظرات كاربران نسخه نهايي را با ظاهري شيك و گرافيك عالي كامل و آن را جهت آموزش آماده كنند و در نهايت تيمي را جهت پشتيباني از نرم افزار منتشر شده انتخاب نمایند.