در دنیای آنلاین امروز، کسب و کارها بیشتر از گذشته به دنبال ارتباط مؤثر با مشتریان خود هستند. آن ها تمام تلاششان را در این زمینه می کنند و تکنیک های مختلفی را برای جلب نظر مخاطبین خود به کار می گیرند. در کنار تمامی این اقدامات، صاحبین کسب و کارهای آنلاین به دنبال روشی هستند تا بتوانند کارهای انجام شده خود را تحلیل کنند و متوجه شوند که فعالیت هایشان تا چه میزان اثربخش بوده است. یکی از ابزارهایی که در این زمینه کاربرد دارد Hotjar است، در این مقاله قصد بر شناخت کامل و آشنایی با این ابزار را داریم.
ابزارهای تجزیه و تحلیل رفتار کاربران، برای روشن کردن مسیر موفقیت کسب و کار شما طراحی شده اند. کافی است رفتار بازدیدکنندگان وب سایت خود را مشاهده کنید تا متوجه شوید آن ها از شما چه می خواهند، به چه مواردی علاقمند هستند و به کدام موارد تمایلی نشان نمی دهند. کسب و کارهای اینترنتی و بازاریابان، امروزه برای توسعه و بهبود کسب و کار خود در بازار رقابتی و جذب مشتری بیشتر، به راهکارها و ابزارهای گوناگونی متوسل می شوند. یکی از این راهکارها استفاده از ابزارهای تحلیلی مانند گوگل آنالیتیکس و هاتجر است که به صاحبان کسب و کارها کمک می کند تا با درک رفتار کاربران، فعالیت های خود را با دقت و هدفمندی بیشتری انجام دهند. برای تحلیل و آنالیز سایت، نرم افزارهای متعددی وجود دارد.
یکی از ابزارها و سرویس های تحلیل رفتار و عملکرد کاربران در بازاریابی دیجیتال چیست، لازم است با هات جار یا هات جر آشنا شوید. هات جار یا همان Hotjar یک سرویس آنالیز رفتار و بازخورد کاربران است که به کسب و کارهای اینترنتی کمک می کند تا اطلاعات مربوط به رفتار بازدیدکنندگان سایتشان را به دست آورند. این ابزار بازخوردهای لازم را به وسیله نقشه گرمایی، ضبط بازدید و طراحی فرم نظرسنجی در اختیار شما قرار می دهد. می توان اینطور بیان کرد که هات جار، تکمیل کننده اطلاعاتی است که از طریق گوگل آنالیتیکس دریافت می کنید. هاتجر به شما کمک می کند بتوانید داده ها و اطلاعاتی را که از طریق ابزارهای سنتی مانند Google Analytics یا Mixpanel دریافت کرده اید را تکمیل کرده و از طریق ابزارهایی مانند Heatmaps، Session Recordings و Surveys مشتریان خود را به خوبی درک کنید. با این سرویس، به راحتی می توانید میان آنچه در سایت اتفاق می افتد و علت آن اتفاق، پیوند مناسب ایجاد کنید.
اگر شما مالک یک کسب و کار اینترنتی هستید و یا به عنوان یک طراح سایت برای یک فروشگاه آنلاین فعالیت می کنید، ممکن است در حال حاضر از یک ابزار تجزیه و تحلیل مانند Google Analytics استفاده کنید تا تصویر بزرگی از محیط کلی سایت و تجربه کاربری را به شما نشان دهد. این ابزارها به شما یک دید کلی از سایت ارائه می دهد اما هاتجر جزئیات رفتار کاربران را نشان می دهد، بنابراین می توانید رفتار آنها را ببینید و درک کنید که آنها چه می کنند. برای اتصال وب سایت به این ابزار دو راهکار، ثبت نام سایت هاتجر و یا کپی فایل های مربوطه آن در کد های سایت میباشد.
مزیت های استفاده از Hotjar
1. هاتجر ابزاری است که جزئی ترین رفتار کاربران در سایت را در اختیار ما قرار می دهد. ابزارGoogle Analytics را برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده کرده اید. این ابزار می تواند یک تصویر کلی از وضعیت وب سایت شما در موتورهای جستجو در اختیارتان قرار دهد. به همین ترتیب اگر بازاریاب یک تجارت الکترونیک هستید، از ابزارهای مربوط به مشاهده داده های خاص ترافیک استفاده کرده اید. با استفاده از این ابزارها می توانید داده های عددی مهمی را برای تجزیه وتحلیل وب سایت خود به دست آورید. از سوی دیگر محدودیتی در میزان داده ای که می توانید ردیابی کنید وجود نخواهد داشت. اما نمایی که Google Analytics به شما ارائه می دهد مانند یک نقشه هوایی از فاصله پنجاه هزار پایی است، در صورتی که Hotjar شما را با کاربران خود در یک سطح قرار می دهد. جایی که می توانید به خوبی جزییات را مشاهده کنید. در نتیجه خواهید فهمید که کاربران چه رفتاری را از خود نشان می دهند.
2. با اطلاعاتی که هاتجر در اختیار قرار می دهد، می توان در بهبود UI/UX از آنها استفاده کرد. هاتجر به راحتی بر روی انواع پلتفرم ها نصب می شود و کار با آن بسیار آسان است، از نکات مثبت دیگر هاتجر ارائه راه حل های مختلف برای افزایش نرخ تبدیل است.
3. نقشه گرمایی را در سایت راه اندازی می کند، نقشه گرمایی یا Heatmap نقشه ای است که به شما مجموعه ای از رفتارهای کاربران را در صفحات سایت نشان می دهد. به عنوان مثال با استفاده از این نقشه خواهید فهمید که کاربران شما در کدام قسمت ها بیشتر کلیک کرده و کدام مطالب را بیشتر مطالعه کرده اند به علاوه متوجه خواهید شد که کاربرانتان به چه چیزی علاقمند هستند.
4. هاتجر برای هر نوع سایتی مفید است. از این ابزار در سایت های مختلف مانند فروشگاهی، شرکتی و غیره در سایزهای مختلف می توان استفاده کرد. یک استارت آپ تازه تأسیس باشید و یا کسب و کاری در حال رشد، هاتجر به شما بینشی وسیع در مورد تجربه کاربری می دهد. آنالیز فرم یا Form analysis یکی از قابلیتهای این ابزار است که فرم های مختلفی در سایت ها وجود دارند و ممکن است به دلایل مختلف کاربران این فرم ها را پر نکنند. برای اینکه متوجه شوید که ایراد کار کجاست کافیست گزینه Forms در منوی اصلی را انتخاب کنید. با آنالیز فرم می توان فهمید که چرا بعضی از کاربران فرم ها را به طور کامل پر نمی کنند و سپس با استفاده از این اطلاعات مشکلات احتمالی فرم ها را حل کنید.
5. از رفتار کاربران ویدیو تهیه می کند، ضبط یا Recording به شما امکان می دهد تا متوجه نحوه گردش کاربران خود به ویژه کاربران تازه وارد در سایت شوید. به این ترتیب متوجه خواهید شد که چه قسمت هایی بیشتر کاربران را جذب کرده است، آن ها به چه میزان در چه قسمت هایی گردش کرده اند و نهایتاً در کدام نقطه صفحه شما را ترک کرده اند.
6. نرم افزار هاتجر از ترکیب هشت ابزار قوی برای تحلیل رفتار کاربران و بازخورد گرفتن از آن ها استفاده می کند. نسخه اولیه هاتجر رایگان است و با پرداخت هزینه اندکی می توان آن را گسترش داد. در ضمن، همه مسائل مربوط به حفظ حریم شخصی نیز در آن رعایت شده است. Hotjar همان ابزار جادویی است که به شما کمک می کند تصویر خود از رفتار کاربران را با بازخورد گرفتن از آن ها کامل کنید. اینکه شما درک درستی از تجربه کاربری داشته باشید و تجربه بصری از آنچه کاربران شما می بینند و انجام می دهند بسیار مهم است؛ اما چیزی که برای ادامه مسیر به آن نیاز دارید، زمینه است. منظور از زمینه این است که شما بتوانید چیزهایی که افراد را به سمت سایت شما هدایت می کنند، موانعی که آن ها را متوقف می کنند و عواملی که آن ها را متقاعد به انجام کاری می کنند پیدا کنید. با استفاده از Hotjar روش های مختلفی برای انجام آن دارید.
7. قابلیت نظرسنجی Hotjar یکی دیگر از مزیت های آن میباشد. این فرآیند باعث میشود که متوجه شویم:
• آیا می خواهید بدانید که چرا نرخ تبدیل سایت شما پایین است. این سوال را برای کسانی که وارد سایت شما شده اند مطرح کرده و بررسی کنید چه چیزی مانع آن ها شده است. با یافتن مشکل شما می توانید راه حلی برای این مسئله پیدا کرده و آن را حل کنید.
• آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا کاربران از صفحات سایت شما خارج می شوند. شما می توانید علت خارج شدن را با این نظرسنجی ها از دلایل خروج کاربران مطلع شوید.
• اگر در گزارش Recordings مشکل غیرعادی مشاهده می کنید، به عنوان مثال شخصی مرتب بر روی چیزی کلیک می کند، با استفاده از نظرسنجی ها می توانید علت آن را بیابید. در واقع شما می توانید با این نظرسنجی از کاربران بپرسید که دقیقاً دنبال چه چیزی هستند.
• از بازخوردهای ورودی استفاده کنید. این نوع بازخوردها یک ویجت هستند که به کاربران اجازه می دهند که احساس خود را درباره صفحات سایت با شما در میان بگذارند.
• شما می توانید این زمینه را اضافه کنید تا بتوانید چیزهایی که در صفحات سایت شما برای کاربران برجسته است پیدا کنید. همچنین می توانید از این طریق بازخوردی ویژه درباره تجربه آن ها دریافت کنید. به عنوان مثال ممکن است کاربران دوست داشته باشند که درباره برنامه های قیمت گذاری چیزی را با شما در میان بگذارند. شما باید این فرصت را در اختیار آن ها قرار دهید که این کار را انجام بدهند.
• جمع آوری مداوم بازخوردها روشی سیستماتیک برای ایجاد المان های مشتری مداری و کاربر محور در وب سایت شما است.
• قطعاً شما نمی دانید که کدام روش می تواند شما را به موفقیت برساند. با استفاده از این ابزار می توانید به طور مداوم با کاربران در ارتباط بوده و مسیر موفقیت خود را پیدا کنید.
• نظرسنجی ها به شما امکان می دهند که بازخورد کاربر را پس از بازدید از سایت و کار کردن با آن دریافت کنید.
• نظرسنجی ها و بازخوردهای ورودی برای دریافت نظر کاربران بسیار عالی هستند. این نظرسنجی ها به آن ها امکان می دهد که هنگام بازدید از سایت خیلی سریع نظر خود را اعلام کنند. شما می توانید این نظرسنجی ها را به گونه ای ارسال کنید که برای کاربران آزاردهنده نبوده و بتوانند هر زمانی که دوست داشتند نظرات خود را بیان کنند.
• با استفاده از نتایج نظرسنجی ها می توانید اطلاعات زیادی درباره انگیزه ها، انتظارات و نتایج حاصل از تجربه کاربران در کار با سایت خودتان کسب کنید. به عنوان مثال اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی هستید، می توانید نظرسنجی را پس از خرید به ایمیل کاربر ارسال کنید. در این نظرسنجی از آن ها بپرسید که تجربه کار با سایت را چگونه ارزیابی می کنند، چه چیزی مانع از مشتری شدن آن ها می شود و آیا درباره کار با سایت شما نکته ای وجود دارد که به پیشرفت شما کمک کند.