در دنیای امروز نیاز به وب سایت یکی از نیازهای ضروری هر تجارت و فعالیتی می باشد. هر وب سایت صرفنظر از نوع عملکرد و کاربرد آن برای قابل دسترسی بودن در اینترنت نیاز به یک هاست برای قرارگیری اطلاعات خود در آن دارد. در این مقاله در مورد این که چه نوع هاستی برای یک وب سایت مناسب است اطلاعاتی آورده شده است.
برای انتخاب هاست قبل از هرچیز باید نیازهای یک وب سایت تعیین شود. نیازهای یک وبسایت شامل تمامی نیازهای نرم افزاری و سخت افزاری می باشند. پس از تعیین نیازها و بررسی شرایط می توان هاست مناسب برای یک وبسایت را انتخاب کرد. در اینجا مهم ترین فاکتورها برای انتخاب یک وب سایت شرح داده خواهند شد.
شاید اولین گزینه ای که هنگام تهیه میزبانی به آن توجه شود قیمت هاست باشد. در صورتی که هدف از ایجاد وبسایت رونق بخشیدن به کسب و کار و تجارت به عنوان مثال معرفی خدمات و محصولات باشد، قیمت نباید به عنوان مهم ترین فاکتور انتخاب در نظر گرفته شود؛ چرا که حتی اگر در تهیه یک هاست هزینه زیادی مصرف شود در صورتی که آن میزبانی بتواند تمامی نیازهای کاربر را پاسخگو باشد با برنامه ریزی مناسب هزینه مصرف شده در قالب سود بازخواهند گشت. اما در صورتی که هدف از ایجاد وبسایت معرفی محصولات و کسب و کار نباشد ، به عنوان مثال هدف راه اندازی یک وبلاگ شخصی باشد می توان از سرویس های میزبانی ارزان قیمت نیز استفاده کرد که طبیعتا به اندازه هزینه مصرف شده کارآیی خواهند داشت.
سیستم عامل نرم افزاری است که بر روی یک کامپیوتر نصب می شود و بین سخت افزار و نرم افزار ارتباط به وجود می آورد. در سرور های وب هاستینگ عموما دو نوع سیستم عامل متداول ترند.
- سیستم عامل ویندوز
- سیستم عامل لینوکس
عوامل زیادی در انتخاب نوع سیستم عامل سرور برای تهیه هاست وجود دارند. در این جا به برخی از آن ها اشاره خواهد شد.
این سیستم عامل ارائه شده توسط شرکت ماکروسافت می باشد و سازگاری بالایی با زبان های برنامه نویسی همین شرکت یعنی asp دارد. این سیستم عامل نسبت به سیستم عامل لینوکسی برتری های بسیاری دارد به عنوان مثال در این سیستم عامل تمامی زبان های برنامه نویسی پشتیبانی شده توسط لینوکس پشتیبانی می شود همچنین در این سیستم عامل امکان استفاده از بانک اطلاعاتی MsSQL گنجانده شده که در لینوکس وجود ندارد.
از ضعف های این سیستم عامل می توان به کنترل پنل های میزبانی آن اشاره کرد. از مهم ترین کنترل پنل های میزبانی این سیستم می توان Helm و Plesk را نام برد که هرچند از امکانات زیادی برخوردارند اما به دلیل کندی چندان کاربرپسند نیستند.
سیستم عامل لینوکس بر خلاف ویندوز یک سیستم عامل رایگان و متن باز می باشد. این سیستم عامل بیشتر با زبان های برنامه نویسی PHP سازگاری دارد و زبان های asp را پشتیبانی نمی کند. از بانک های اطلاعاتی قابل پشتیبانی در این سیستم عامل می توان MySQL را نام برد.
یکی از مهم ترین ویژگی های این سیستم عامل امنیت بسیار بالای آن می باشد که همین ویژگی باعث شده است تا بسیاری از کاربران استفاده از آن را به سایر سیستم عامل ها ترجیح بدهند. ویژگی دیگر این سیستم عامل که تاثیر بسیار زیادی بر محبوبیت آن داشته است کنترل پنل های میزبانی قابل استفاده در آن می باشد. قطعا نام cPanel و DirectAdmin به گوش همه فعالان حوزه وب و هاست آشناست. این دو کنترل پنل با طراحی بسیار کاربرپسند خود و سرعت بالا از سایر رقبا در این زمینه فاصله بسیار زیادی گرفته اند.
میزان منابع مورد نیاز تاثیر چشمگیری بر انتخاب نوع میزبانی دارد. چه مقدار فضا مورد نیاز است؟ چه مقدار از اطلاعات سایت استفاده خواهد شد؟ چه تعداد حساب ایمیل در سایت ایجاد خواهد شد؟ چند سایت بر روی یک میزبانی قرار خواهد گرفت؟ پاسخ به این سوالات تا حدودی می تواند میزان منابع مورد نیاز را مشخص کنید.
فضای میزبانی مقدار اطلاعاتی می باشد که می توان بر روی هاست قرار داد. این اطلاعات شامل تمامی فایل های سایت، حساب های ایمیل و محتوای آن ها می باشد. میزان فضای مورد نیاز بستگی به نوع وب سایت دارد. به عنوان مثال برای یک وبلاگ شخصی که روزانه و یا هرچند روز یکبار اطلاعات آن به روز رسانی می شود و این بروزرسانی تنها شامل چند سطر نوشته می باشد، فضای زیادی لازم نیست و شاید 100 مگابایت پاسخگوی نیاز چنین سایتی باشد؛ اما برای سایتی که به عنوان مثال فایل هایی را برای دانلود قرار می دهد شرایط متفاوت است و می بایست فضای بیشتری در نظر گرفته شود. در صورتی که فضای میزبانی یک وبسایت بیش از محدوده مجاز شود امکان تهیه فضای اضافه در ازای پرداخت هزینه وجود دارد.
یکی از مهم ترین فاکتورها در انتخاب هاست میزان پهنای باند می باشد. پهنای باند میزان اطلاعاتی است که بر روی سایت آپلود شده و یا از آن دانلود می شود. شاید عده ای بر این باور باشند که پهنای باند تنها شامل اطلاعاتی می شود که کاربران از یک سایت دانلود می کنند، در حالی که علاوه بر این سایر تبادلات اطلاعات سایت با سرور نیز جزو پهنای باند مصرفی به شمار می رود.
به عنوان مثال هنگامی که کاربران صفجه ای از وب سایت را باز می کنند تمامی اطلاعاتی که کاربران از آن سایت در کامپیوتر خود می بیند بر روی کامپیوترشان دانلود شده و جزو پهنای باند مصرفی به شمار می آیند.
پهنای باند مورد نیاز یک وب سایت به چندین عامل بستگی دارد. اولین و مهم ترین آن نوع فایل هایی است که درون سایت قرار داده می شود. به عنوان مثال اگر یک فایل 100 مگابایتی بر روی یک سایت قرار داده شود، در صورتی که 10 نفر آن را دانلود کنند 1000 مگابایت از پهنای باند سایت مصرف خواهد شد. مورد دیگری که در میزان مصرف پهنای باند موثر است، تعداد بازدیدکننده های سایت می باشد. هرقدر تعداد بازدیدکنندگان بیشتر باشد، میزان بیشتری پهنای باند مصرف خواهد شد. در صورتی که سایتی تازه تاسیس باشد و بازدید کننده چندانی نداشته باشد و همچنین فایل هایی با حجم بالا برای دانلود بر روی آن قرار نگیرد، برای شروع می توان از پلن هایی با پهنای باند 1 گیگابایت استفاده کرد. در غیر اینصورت می بایست با بررسی پهنای باند مورد نیاز نسبت به تهیه هاست اقدام کرد.
بانک اطلاعاتی یکی از منابع نرم افزاری مورد نیاز می باشد. بانک اطلاعاتی یا دیتابیس نوعی ساختار است که در آن می توان داده ها را بصورت منظم ذخیره کرد. به گونه ای که در هر لحظه قابل دسترسی بوده و جستجو در آن ها آسان باشد. ممکن است وب سایتی از چند صفحه ساده Html تشکیل شده باشد که در این صورت نیازی به بانک اطلاعاتی نخواهد داشت.
معمولا تعداد بانک های اطلاعاتی مورد نیاز برای یک وب سایت را تعداد نرم افزار های مدیریت محتوای سایت تعیین می کنند. به عنوان مثال ممکن است که یک سایت از نرم افزار مدیریت محتوای وردپرس برای مدیریت اطلاعات استفاده کرده باشد و در یکی از زیر دامنه ها نیز از نرم افزار جوملا استفاده کرده باشد که در این صورت به دو بانک اطلاعاتی نیاز است.
البته این بدان معنا نمی باشد که تعداد بانک های اطلاعاتی صرفا بستگی به تعداد نرم افزارهای مدیریت محتوای موجود در وبسایت داشته باشد. ممکن است یک نرم افزار مدیریت محتوا به تنهایی نیاز به چندین بانک اطلاعاتی داشته باشد.همچنین نرم افزارهایی هم وجود دارند که احتیاج به بانک اطلاعاتی ندارند.
نکته دیگری که در مورد بانک اطلاعاتی قابل توجه است نوع بانک اطلاعاتی می باشد. انواع متفاوتی از بانک های اطلاعاتی در دنیای وب وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به MySQL و MsSQL اشاره کرد. بانک اطلاعاتی MySQL معمولا برای سایت هایی با زبان PHP و بانک اطلاعاتی MsSQL معمولا برای سایت هایی که با زبان ASP نوشته شده اند بکار می رود. بانک اطلاعاتی MsSQL تنها در هاست های ویندوزی قابل ارائه می باشد.
پس از تعیین نوع و تعداد بانک های اطلاعاتی تصمیم گیری برای انتخاب هاست آسان تر خواهد شد.
تعداد ایمیل هایی که بر روی یک سرویس میزبانی ایجاد می شوند متفاوت است. به عنوان مثال یک شرکت ممکن است بخواهد برای تمامی کارمندانش بر روی دامنه شرکت ایمیل ایجاد کند. این در حالی است که ممکن است کاربری که از هاست برای یک وب سایت شخصی استفاده می کند نیاز به یک ایمیل هم نداشته باشد. با توجه به این که معمولا تعداد اکانت های ایمیل قابل ساخت بر روی یک میزبانی محدود بوده، می بایست پس از تعیین تعداد اکانت های مورد نیاز نسبت به تهیه میزبانی مورد نظر اقدام نمود.
نکته دیگر این که ممکن است کاربری سرویس میزبانی را تنها برای استفاده از ایمیل های آن بخواهد. یعنی احتیاجی به راه اندازی سایت نداشته باشد. در این صورت سرویس های میزبانی وجود دارد که تنها امکان ساخت ایمیل بر روی آن ها وجود دارد. به این نوع سرویس ها اصطلاحا سرویس میزبانی ایمیل می گویند.