گوگل ابزارهای بسیاری برای طراحی و نگهداری وب سایت ها دارد. طراحان وب می توانند با استفاده از این ابزارها وب سایت خود را پیاده سازی و آن را کنترل نمایند. از مهم ترین این ابزارها می توان به ابزار وب مستری اشاره کرد. حتماً در مورد سئو و بالا بردن رتبه سايت به کرات شنيده ايد. اين ابزار به صورت رايگان در اختيار وب مستران و طراحان سايت قرار گرفته است. همان طور که می دانید يكي از مهمترين موتورهاي جستجو در بستر اينترنت، موتور جستجوي گوگل مي باشد و از اهميت ويژه اي میان طراحان سایت برخوردار است. باور غلط بعضي از طراحان كه به تازگي كار طراحي و پياده سازي سايتشان را انجام داده اند این است که فكر مي كنند به محض ثبت دامنه و خريد فضاي ميزباني مورد نيازشان، محتواي وب سايتشان در موتورهاي جستجوي همانند گوگل به راحتي قابل مشاهده و می بایست در صفحات اولیه گوگل نمایش داده شود!! اين تفكر نادرستي است. چرا كه در ابتدا يكسري مقدمات را براي معرفي سايتشان به موتور جست و جو مي بايست انجام دهند.
ابزار وب مستری گوگل (Google Webmaster Tools):
برای معرفی آدرس سایت یا همان دامنه خود به گوگل می توانید با یک اکانت Gmail این کار را انجام دهید.
این امر برای بالا بردن آمار بازدید سایتتان بسیار تأثیر گذار خواهد بود. یک روش خوب برای معرفی سایت تان به این غول جستجوگر این است که درخواست ارسال روبات های خزنده و ایندکس آدرس سایتتان را به گوگل بدهید.
ثبت سایت در گوگل به این روش معمولا برای سایت های تازه طراحی شده پیشنهاد می شود و به تنهایی نمی تواند در بالا بردن رتبه سایت شما موثر باشد، البته باید به این نکته توجه داشته باشید که سایت های کم محتوا، بی محتوا، دارای صفحات کم و یا سایت هایی که بروز رسانی نمی شوند نباید انتظار داشتن شانسی بالا در نتایج موتور جست و جوی گوگل را در صفحات اول داشته باشند. اگر مدتی از راه اندازی سایت شما می گذرد و صفحات ایندکس شده ای در گوگل دارید، دیگر نیازی به انجام این کار نیست و بهتر است مستقیما به روشی که هم اکنون به شرح آن می پردازیم توجه کنید.
این روش تأثیرگذار و مهم تر خواهد بود و نکته جالب توجه اینکه، ابزار وب مستری گوگل به صورت کاملا رایگان برای وب مستران و طراحان سایت ارایه شده و اطلاعات بسیاری چون سلامت سایت، نتایج جست و جو به صورت WWW یا حتی بدون WWW، تعداد ایندکس های صفحات، نقشه سایت، کلمات کلیدی ورودی سایت و ثبت سایت در گوگل را در اختیار ما قرار می دهد که برای SEO هر سایتی مهم و حائز اهمیت است.
تمامی اطلاعاتی که Google Webmaster Tools می دهد از طریق پنل مدیریت وب مستر در دسترس خواهد بود و در شرایط خاص و ویژه به ما کمک شایانی می کند.
حال برای انجام این کار به صفحه اصلی سایت وب مستر گوگل بروید و با اکانت Gmail خود به آن وارد شوید و در صورتی که اکانت Gmail ندارید اقدام به ساختن یک حساب کاربری کنید. در اینجا با صفحه ای روبرو می شویدکه باید آدرس سایت خود را در نوار پایین صفحه وارد کنید سپس بر روی دکمه “ADD A SITE” کلیک کنید.
در این قسمت شما باید هویت خود را بعنوان مالک اصلی سایت تایید کنید. ثبت سایت در گوگل و تایید هویت از چند روش پیشنهادی گوگل از جمله دانلود فایل از وب مستر گوگل است. شما باید فایل مورد نظرتان را از وب مستر دانلود کرده بدون هیچ گونه تغییری در نام و یا محتوا، آن را برروی هاست خود و در ریشه اصلی (توجه داشته باشید پوشه اصلی در هاست لینوکس : پوشه public_html و در هاست ویندوز محتوای داخل www/root می باشد) آپلود کنید. از طریق مراجعه به آدرسی که جهت تایید هویت در اختیار شما قرار گرفته می توانید از انجام صحیح این بخش مطمئن شوید. در نهایت با فشردن دکمه Verify و در صورت انجام صحیح مراحل گوگل به شما تبریک خواهد گفت ضمن این که می گوید شما هم به گوگل معرفی شدید و از این مرحله به بعد به کلیه امکانات وب مستر دسترسی خواهید داشت. به خاطرداشته باشید نباید حتی بعد از تایید هویت این فایل را از روی سایت خود پاک کنید.
اگر شما به هر دلیلی دسترسی مستقیم به سرور یا هاست خود را ندارید و یا حتی امکان آپلود فایل را ندارید، روش های دیگری هم برای معرفی سایت شما به گوگل وجود دارد.بر روی تب “Alternate methods” کلیک کنید و گزینه HTML tag را انتخاب کنید. در این قسمت یک خط کد HTML به شما داده خواهد شد که باید آن را در هدر سایت خود و قبل از بسته شدن دستور قرار دهید. پس از قرار گرفتن این کد در فایل هدر سایت شما و فشردن دکمه Verify کار ثبت سایت در گوگل به اتمام می رسد و دسترسی به امکانات وب مستری برای شما باز خواهد شد.
استفاده از Google Analytics:
ابزاری بسیار قدرتمند برای بررسی آمار بازدید کنندگان وب سایت که همچنین آمار کاربران آنلاین را گزارش می دهد. این آمارگیر وب سایت یکی از قدرتمندترین آمارگیرهای وب سایت بوده و اطلاعات جامعی در مورد بازدیدکنندگان وب سایت در اختیار قرار می دهد که از روش های ساده برای معرفی سایت هم استفاده می شود. استفاده از اکانت Google Analytics برای ثبت سایت در گوگل و تایید هویت شماست. اگر از آمارگیر Google Analytics برای سایت خود استفاده می کنید و کد مربوط به آن در سایت شما قرار دارد می توانید با انتخاب گزینه Google Analytics و فشردن دکمه Verify خیلی سریع هویت خود را تایید کنید. البته تنها در صورتی ثبت سایت در گوگل وب مستر انجام می شود که اکانت Analytics خود را نیز با همین آدرس Gmail ساخته باشید.
گوگل ابزارهای بسیاری برای طراحی وب سایت و نگهداری آن دارد. طراحان وب سایت می توانند با استفاده از این ابزارها وب سایت خود را پیاده سازی نموده و آن را کنترل نمایند.
دیگر ابزارهای سودمند گوگل برای وب مسترها:
1. Google Web Designer
2. Google Trends
3. Google Keyword Planner
4. Google Page Speed
5. Google Structured Data Testing Tool
6. Submit URL - Google
گوگل علاوه بر ابزارهای معرفی شده، ابزارهای دیگری نیز دارد که برخی به صورت رایگان و برخي با پرداخت هزینه اندک قابل دسترس خواهند بود.