اسپم یک نامه الکترونیکی (ایمیل) است، که بدون درخواستی از سمت شما به عنوان گیرنده و هزاران کاربر مانند شما، ارسال می شود.
در اکثر مواقع، کاربران بسیاری از دریافت این گونه هرزنامه ها شکایت می کنند و در اولین اقدام، ایمیل ارسال کننده اسپم را بلاک می کنند. اما گاهی تعداد این اسپم ها آنقدر بالا می رود که کنترل و بلاک کردن آن ها سخت می شود.
در این مقاله سعی بر این است تا بتوانیم راه کارهای مناسبی جهت تشخیص اسپم و هرزنامه ها از ایمیل های حاوی محتوای مفید و مناسب ارائه دهیم. درست است که خیلی از ایمیل های دریافتی، فاقد محتوای مناسب و یا صرفاً تبلیغاتی است، اما گاهی در بین این گونه ایمیل ها می توان مطالب مفید و موثری نیز یافت.
1-منابع ارسال کننده ایمیل:
اسپم ها را معمولاً از سمت فرستنده هایی ناشناس با آدرس ایمیل های عجیب دریافت می کنید. این موضوع قطعاً بدین معنی نیست که هر ایمیلی را که از سمت فردی ناشناس برای شما ارسال شده به عنوان اسپم تلقی نمایید. اغلب وب سایت های مختلفی هستند که از خدمات آنها استفاده می کنید و ممکن است وب سایت مورد استفاده شما ایمیلی حاوی اطلاعاتی برای تأیید اکانت شما، پسورد و یا ... ارسال کند و ایمیل مربوطه هم برای شما ناشناخته باشد، پس لازم است در این مورد و تفکیک ایمیلهای اسپم از ایمیلهای معتبر حاوی اطلاعات مهم، دقت لازم را داشته باشید.
2-بررسی دقیق محتوای ارسالی
معمولاً محتوای اسپم ها حاوی تبلیغات و یا پیشنهادات شگفت انگیزی هستند که با هدف تحریک و ترغیب دریافت کننده، طراحی شده اند. در چنین ایمیل هایی تبلیغات و پیشنهادات وسوسه کننده ای وجود دارد و یا متن هایی با محتوای برنده شدن به همراه دارند.
بعضی از سرویسهای خدمات ایمیل، حالت پیشنمایشی را برای ایمیلها درنظر گرفتهاند که با کلیک بر روی آنها و بدون باز کردن ایمیل میتوان محتوای آن را مشاهده و درصورتیکه اسپم تشخیص دادید، آن را حذف نمایید.
ضمناً این نکته را در نظر داشته باشید، همه ایمیل های تبلیغاتی اسپم نیستند و شما می بایست از باز کردن آنهایی خودداری کنید که فاقد آدرس و شماره تماس های شرکت ارائه کننده خدمات باشند و یا یک ایمیل تبلیغاتی با فرمت خاص از ایمیل های مختلفی برای شما ارسال شود ، اینجاست که می توانید به اسپم بودن آنها پی ببرید.
3-بررسی لینک ها و فایل های پیوست
عمدتاً اسپم ها حاوی لینک هایی هستند که می توانند مخرب باشند. در صورتیکه از ایمیلی با آدرس غیر متعارف، لینکی را دریافت کردید به هیچ وجه آن را باز نکنید چرا که احتمال مخرب بودن آن بسیار زیاد است.
همچنین در اینگونه ایمیل ها فایل هایی پیوست هستند که پسوند های مختلفی دارند.( اکثراً پسوند های zip ، pdf، jpg ، Doc و ...)
ایمیلی که به عنوان مثال به شما مطلب جالب و وسوسه کننده ای ارسال کرده و شما را برای ادامه مطلب به فایل پیوست ارجاع داده است، می توان بدون تردید گفت که پس از باز کردن فایل پیوست سیستم شما آلوده خواهد شد. البته این موضوع بسته به نوع ویروس، فایل های خاصی از شما را تخریب می کنند و ممکن است یک نوع آن تمامی تصاویر شما را و نوع دیگر تمامی فایلهای Word و Excel را قفل کند و با توجه به اینکه بارها این موضوع توسط خیلی از کاربران عنوان شده ، پس از آلوده شدن سیستم شان توسط این نوع ویروس ها هیچ گونه راهی برای حل مشکل نداشته اند و فایل ها به صورت کامل تخریب شده و از بین رفته است.
امروزه افراد زیادی درگیر این موضوع شده اند و حتی ممکن است شما نیز جز این افراد باشید و روزانه تعداد زیادی ایمیل اسپم دریافت کنید. این موضوع بسیار آزاردهنده است که هر دفعه برای چک کردن ایمیل، مجبور شوید با تعداد زیادی ایمیل اسپم روبرو شوید. در این مقاله سعی بر این بود که بتوانیم ایمیل های اسپم را تشخیص دهیم و در پی آن از آسیب هایی که ممکن است پس از باز کردن آن ها به سیستم وارد شود، جلوگیری نماییم.