به منظور درك عنوان اين مقاله لازم است ابتدا اشاره اي به تعريف CMS داشته باشیم.
CMS چيست؟
Content Management System - CMS به معني سيستم مديريت محتوا، در حقيقت يك نرم افزار است كه بر روي سرور قرار مي گيرد و به كاربر اين اجازه را مي دهد تا به آساني اقدام به ايجاد صفحات وب نموده و اطلاعات خود را در آنها ثبت نمايد. همچنين بدون نياز به طراحي مجدد سايت، محتواي سايت خود را تغيير دهد.
مي توان چنين بيان نمود كه يك طراح در ابتدا تعدادي الگو را به منظور بكارگيري درطراحي صفحات، طراحي و ايجاد مي نمايد (طراحي CMS) و سپس مدير سايت مي تواند از آن بهره بگيرد و براحتي صفحات مورد نياز خود را به آن اضافه نموده و يا برخي از صفحات آن را حذف نمايد.
در واقع CMS به مدير سايت يا همان كاربر، اين امكان را مي دهد كه بدون داشتن مهارت، محتواي سايت خود را مديريت نمايد.
همانطور كه مطرح شد، كاربر با استفاده از سيستم مديريت محتوا مي تواند صفحات را افزايش دهد، آنها را حذف نمايد و يا تغييرات مورد نظر خود را در صفحات اعمال نمايد. به علاوه مي تواند داده ها را از كاربران سايت خود دريافت و عمل ويرايش، حذف و نمايش آنها را نيز انجام دهد.
در CMS يك تركيب يا ساختار كلي براي همه بخش ها مورد استفاده قرار مي گيرد. به بيان ديگر سيستم مديريت محتوا قسمت هاي مختلف يك سايت را پشتيباني مي نمايد.
برخي از امكانات CMS عبارتند از :
- پشتيباني از زبان هاي مختلف (چند زبانه بودن)
- قابليت ايجاد فروشگاه مجازي
- قابليت توليد نقشه سايت بصورت اتوماتيك
- قابليت جستجوي اطلاعات در سايت
- ارائه گزارش آمار بازديد كنندگان صفحات سايت
- امكان ايجاد فرم جهت ورود اطلاعات كاربران سايت
به طور كلي مي توان تعريف CMS را در اين جمله خلاصه نمود:
CMS يك برنامه يا نرم افزار تحت وب است كه امكان طراحي و ايجاد صفحات وب را با توجه به نياز كاربران، فراهم مي نمايد.
تا به اينجا مفهوم CMS توضيح داده شد. پس از ارائه نسخه هاي مختلف CMS (با عناوين مختلف)، استقبال كاربران از آن افزايش پيدا نمود. اما وجود برخي از كمبود ها بويژه براي برخي از ارگان ها، نهادها و سازمان هاي بزرگ، طراحان را بر آن داشت تا نرم افزاري قدرتمند و با قابليت هاي بيشتر به نام پورتال را توليد نمايند و امكانات بيشتري را براي افزايش قابليت هاي سايت ها و سهولت در ارتباطات داخلي ارگان ها، نهادها و سازمان ها، در آن قرار دهند.
در واقع يك نرم افزار پورتال، دسته اي از برنامه هاي كاربردي را در يك سايت در كنار هم قرار مي دهد (كارهاي هر بخش از بخش ديگر كاملا مجزا است) تا سرويس هاي متنوعي را براي استفاده كاربران فراهم آورند. به عنوان مثال ابزارهايي جهت ايجاد پورتال خبري، پورتال سازماني، فروشگاه الكترونيك، وب سايت شخصي، انجمن يا فروم، جستجوي سريع و... در يك پورتال قرار داده شده اند.
بنابراين مي توان گفت CMS جزئي از پورتال است. چراكه امكانات موجود در پورتال كامل تر مي باشد. اما با اين حال علاوه بر سازمان ها و ارگان هاي بزرگ كه بدليل امكانات گسترده پورتال غالبا به استفاده از آن روي مي آورند، كاربران عادي نيز بدليل سهولت كار با پرتال، مي توانند براحتي با استفاده از آن سايتي پويا و داراي امكانات كاربردي ايجاد نمايند.
برترين تفاوت هاي ميان CMS و پورتال عبارتند از:
- پشتيباني از SSO
- قابليت تبادل اطلاعات با پورتال هاي ديگر و جمع آوري اطلاعات از منابع مختلف
- امكان اتصال پورتال ها در دامنه هاي مختلف (Sites Join)
- استفاده از تکنولوژی های ارتباطی بر روی پروتکل های مختلف مثل HTTP و HTTPS
امروزه كاربران اينترنتي تمايل به بازديد از سايت هايي دارند كه قابليت تعامل با كاربران را داشته باشند. وجود چنين امكاني، تاثير بسزايي در جذب بازديدكنندگان و كاربران يك سايت خواهد داشت. از طرفي مديران سايت ها نيز در جستجوي نرم افزاري براي سهولت در ايجاد و مديريت وب سايتي پويا و همچنين مديريت كاربران سايت و تعامل با آنها، مي باشند. با اين توصيفات، با توجه به گستردگي قابليت ها و همچنين پوشش دهي غالب نيازهاي مديران و كاربران در نرم افزار پورتال، اين نرم افزار در حال حاضر بهترين ابزار براي ايجاد و مديريت وب سايت مي باشد.
توجه: انتشار این مقاله تنها با درج نام
پارس دیتا
به عنوان منبع مجاز می باشد.