امروزه انواع گوناگون سیستم های صوتی به عضوی ثابت از روزمره ما تبدیل شده اند، تا این حد که در حین رانندگی، در اوقات فراغت، برای گوش دادن به کتاب های صوتی، در اتاق های کنفرانس و جلسات کاری، در مجالس عروسی و مهمانی ها حتی در مساجد و هیئت ها برای برگزاری مراسم، پارک ها و مراکز تجاری و هر مکانی که بتوانید فکرش را بکنید، شاهد حضور پررنگ تجهیزات صوتی هستیم. در بیشتر روابط تجاری و فروش، حس بینایی باعث جذب مخاطب می شود که اگر با صدایی گیرا همراه شود بیشتر شانس فروش را افزایش می دهد. احساسات و هیجاناتی که در ما برانگیخته می شود تأثیر بسزایی در خرید کردن ما خواهد داشت، در این مقاله به بررسی انواع سیستم های صوتی کاربردی خواهیم پرداخت.
انواع سیستم های صوتی کاربردی (بخش دوم)
باتوجه به آشنایی کلی که در رابطه با سیستم صوتی در بخش اول مقاله انواع سیستم های صوتی کاربردی بدست آوردیم، حال برخی از سیستم های صوتی کاربردی در فضای مختلف را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
1. سیستم صوتی کافی شاپ
کافه و کافی شاپ هردو هویت خود را از دورهم جمع شدن دو یا چند نفر و لذت بردن از خوارکی های مختلف و موسیقی ملایم می گیرند. یک سیستم صوتی کافی شاپ خوب در کنار یک موسیقی دلنشین، فضای یک کافه یا کافی شاپ را آرامش بخش و خاطره انگیز می نماید. سیستم صوتی به عنوان پخش کننده موسیقی پس زمینه، می بایست صدایی با کیفیت داشته تا با حداقل ولوم صدا به گوش مشتریان رسیده شود. با توجه به طراحی کافه ها و کافی شاپ ها بر اساس هویت برند، نیاز می باشد تجهیزات صوتی مورد استفاده دارای طراحی های مدرن و متنوع باشند تا براساس نوع طراحی صورت گرفته، بلندگوی مورد نیاز انتخاب گردد. با توجه به داشتن فضاهای متعدد در رستوران که شامل قسمت ورودی، بار، سرویس های بهداشتی، آشپزخانه و فضای بیرونی می شود نیاز می باشد با توجه به نوع فضا بلندگوی متناسب با آن فضا انتخاب شود. سیستم صداهای مورد استفاده در کافه ها و کافی شاپ ها می بایست در عین سادگی دارای کاربری ساده ای باشند. آمپلی فایرها و پخش کننده های موسیقی مورد استفاده در این نوع فضاها، به دلیل استفاده توسط افراد غیر متخصص نباید دارای پیچیدگی باشند تا استفاده کنندگان به راحتی بتوانند به خواسته خود دست یابند.
2. سیستم صوتی رستوران
رستوران های خوب می بایست تأثیر خوبی روی مشتریان خود بگذارند و فضای رستوران را دلچسب و جذاب کنند. این رستوران ها معمولاً از دکوراسیون زیبایی بهره مند بوده و با پخش موسیقی لحظاتی خاطره انگیز برای مشتریان خود ثبت می نمایند. سیستم صوتی رستوران به عنوان پخش کننده موسیقی وظیفه اصلی را در رساندن موسیقی به گوش مشتریان خواهد داشت. رستوران های امروزی دارای طراحی های خلاقانه و مدرنی هستند. سیستم صوتی نیز بخشی از دکوراسیون یک رستوران می باشد. با توجه به این مسئله نیاز می باشد تا بلندگوها نیز از این طراحی پیروی کنند تا دچار چندگانگی در طراحی ها نشوند. سیستم های صدا مشخصاً بلندگو ها دارای طراحی های گوناگونی هستند، این تنوع به دلیل تنوع فضاهای موجود می باشد. با توجه به فضای موجود میبایست بلندگوی مناسب آن فضا را انتخاب نمود تا باعث به هم ریختگی هارمونی فضا نگردد. سیستم صوتی رستوران باید دارای کیفیت مطلوبی باشد تا با حداقل ولوم صدایی بالانس و جذاب پخش نماید تا مشتریان رستوران موسیقی پس زمینه را به راحتی شنیده و ایجاد نویز ننماید.
3. سیستم صوتی هتل
سیستم صوتی در هتل ها وظیفه پخش موسیقی پس زمینه را بر عهده دارد و می بایست صدا به راحتی شنیده شود، ولی تجهیزات به سختی دیده شوند. پس بهتر است از بلندگوهای جمع و جور و سازگار با معماری که انتخاب بسیاری از هتل ها در سراسر جهان می باشد، استفاده گردد. بلندگوها و آمپلی فایرهای دارای کیفیت صدایی اثبات شده با حجم بسیار کم و ظاهری چشم نواز، احساسات را به وسیله آواها بیان می کند و می تواند احساسات افراد را نسبت به فضاها تغییر دهد. موسیقی پس زمینه در هتل ها در تحریک احساساتی از قبیل آرامش، امنیت، رضایت و دوست داشتنی بودن تأثیر گذار می باشد. موسیقی پس زمینه باید با حداقل صدا در تمامی نقاط به سادگی شنیده شود و باعث آزار شنونده نگردد. به دلیل تعدد و گستردگی فضا در هتل ها نیاز می باشد سیستم صوتی یکپارچه طراحی گردد و محیط کاربری آسانی داشته باشد تا کاربر بتواند با کمترین دانش توسط این سیستم خواسته خود را برآورده نماید. سیستم صوتی زیر مجموعه ای از بخش اصلی دکوراسیون یک هتل را تشکیل می دهد، با توجه به طراحی های مدرن و خلاقانه هتل ها نیاز می باشد تا بلندگوها نیز از این طراحی پیروی کنند تا دچار چندگانگی در طراحی ها نشوند.
4. سیستم صوتی مناسب برج ها و مجتمع های مسکونی
برج ها و مجتمع های تجاری مجلل با توجه به امکانات و تجهیزات موجود ارزش گذاری می شوند. سیستم های صوتی برج ها و مجتمع های تجاری مجلل برای پخش موسیقی پس زمینه نیز جزئی از این امکانات می باشند. این سیستم صوتی می تواند بخشی از یک سیستم هوشمند یا سیستم پخش موسیقی پس زمینه باشد. سیستم صوتی زیر مجموعه ای از دکوراسیون یک ساختمان را تشکیل می دهد. با توجه به طراحی های مدرن و خلاقانه برج ها و مجتمع های مسکونی نیاز می باشد تا بلندگوها نیز از این طراحی پیروی کنند تا دچار چندگانگی در طراحی ها نشوند. به دلیل تعدد و گستردگی فضا در برج ها و مجتمع های مسکونی نیاز می باشد سیستم صوتی یکپارچه طراحی گردد و محیط کاربری آسانی داشته باشد تا کاربر بتواند با کمترین دانش توسط این سیستم خواسته خود را برآورده نماید.
5. سیستم صوتی مناسب مدارس، دانشگاه ها و مراکز آموزشی
سیستم صوتی مدارس، دانشگاه و مراکز آموزشی قابل فهم بودن و وضوح صدا یک عامل کلیدی در فرآیند یادگیری می باشد. یک سیستم صدای حرفه ای می تواند به دانش آموزان کمک کند تا هر کلمه ای که بیان می شود به راحتی درک کنند. برای این هدف می بایست کیفیت صدا به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شود. موسیقی حواس را تحریک و فضا را آماده می سازد تا شرایط مناسب برای یادگیری ایجاد گردد. عناصر ریتمیک موسیقی می تواند سبب تسهیل و بالابردن حافظه مؤثر شود. بسیاری از مدارس از موسیقی برای حفظ و تمرکز حواس دانش آموزان برای مدت زمان طولانی تر بهره می گیرند. سیستم صوتی یک مرکز آموزشی متشکل از بلندگو، آمپلی فایر، سلکتور بلندگو، پخش کننده، میکروفن و کابل ها می باشد که به دلیل طولانی بودن مسیر کابل کشی، بلندگو ها و آمپلی فایرها می بایست از نوع ولتی انتخاب گردند.
6. سیستم صوتی مناسب خانه هوشمند
هیچ خانه ای بدون موسیقی کامل نیست و سیستم های صوتی هوشمند خانگی کمک می کنند تا راحت تر از همیشه آهنگ های مورد علاقه خود را در سراسر خانه گوش دهید. همانند بسیاری از ابزارهای هوشمند، شما قادر به کنترل سیستم از تلفن یا تبلت خود خواهید بود. در سیستم های هوشمند قابلیت شخصی سازی برای هر فضا به صورت مجزا و کلی امکان پذیر می باشد، در سیستم صداهای مناسب خانه هوشمند از تمامی کانکشن های ارتباطی برای پخش موسیقی استفاده می شود تا هرگونه محدودیت را برای استفاده کنندگان از بین ببریم. ممکن است شما به یک سیستم استریو در هر اتاق خانه خود نیاز داشته باشید تا به موسیقی گوش دهید. با سیستم های صوتی خانگی هوشمند، هیچ گونه محدودیتی برای سناریو های متفاوت وجود ندارد. شما می توانید در این سیستم ها از بستر شبکه برای کنترل و انتقال صدا استفاده کنید و همزمان هم سیگنال صوتی و هم فرامین مورد نیاز را منتقل نمایید.
7. سیستم صوتی مناسب مراکز خرید، مجتمع های تجاری
موسیقی می تواند بر روی رفتار مشتری به هنگام خرید کردن تأثیر به سزایی بگذارد و نمی توان از نقش کیفیت صدا چشم پوشی کرد. صدای بی کیفیت می تواند منجر به یک احساس ناخوشایند شود که بر روی حس مشتری و در نتیجه رفتار او تأثیر نامطلوب بگذارد. محتوای موسیقی در فروش محصول می تواند عنصری کلیدی برای ساخت شخصیت یک برند باشد. سیستم صوتی در مراکز خرید و تفریحی باعث ایجاد نشاط و شادابی شده و یک خرید بیاد ماندنی را برای مشتری به ارمغان می آورد. این سیستم در مواقع نیاز به عنوان ابزار اطلاع رسانی و راهنمای مشتریان عمل کرده و موجب بالارفتن رضایت مشتری می شود. در علم روز برندینگ، موسیقی عنصری تاثیر گذار بر روی مراکز خرید می باشد. همانطور که رنگ سازمانی، لباس سازمانی و غیره در برندینگ یک مرکز خرید مهم می باشد، موسیقی سازمانی نیز بسیار تاثیر گذار می باشد. حال با توجه به پخش این موسیقی توسط سیستم صوتی نیاز می باشد سیستم صدا دارای کیفیت بالایی باشد تا تاثیر مورد نیاز را بر روی بازدیدکنندگان بگذارد.
8. سیستم صوتی مناسب فود کورت
در سال های نه چندان دور، فودکورت ها مکانی برای رفع گرسنگی بودند و کیفیت غذا مزیت رقابتی آنها شناخته می شد. اکنون مشتریان انتظار دارند که در محیطی دلنشین و زیبا غذا میل کنند و توقع صدایی شفاف و تمیز از سیستم صوتی فودکورت دارند. ایجاد فضایی زیبا و دلنشین به همراه موسیقی پس زمینه یا BGM مکملی برای کیفیت غذای فودکورت ها می باشد تا مشتری را برای استفاده دوباره ترغیب نماید. سیستم صوتی با کیفیت، فضایی جذاب برای حضور مشتریان فراهم کرده و این امر منجر به افزایش محبوبیت فودکورت ها خواهد شد. طراحی و سازماندهی صدا کار بسیار تخصصی است و طراح باید بلندگو ها را جوری چیدمان کند که شما در هر نقطه از فضا قرار بگیرید به یک میزان صدا را شنیده و تفاوتی در صدا با جا به جا شدن شما ایجاد نشود. در بسیاری از فودکورت ها شاهد کیفیت نامطلوب سیستم صوتی هستیم. بعضاً در قسمت هایی از فودکورت صدایی شنیده نمی شود و در قسمت هایی آنقدر صدا بلند می شود که باعث آزار گوش ها می شود.
9. سیستم صوتی مناسب بیمارستان ها و مراکز درمانی
سیستم صوتی در بیمارستان ها و مراکز درمانی وظیفه پخش موسیقی پس زمینه و ارسال پیام را بر عهده دارد و می بایست این اصوات به راحتی شنیده شود. بلندگوها و آمپلی فایرهای دارای ضریب اطمینان بالا با حجم بسیار کم و ظاهری چشم نواز در این اماکن بهتر است، زیرا بدلیل تعدد فضا و حساسیت بعضی مکان ها در بیمارستان و درمانگاه نیاز می باشد سیستم صوتی یکپارچه طراحی گردد و محیط کاربری آسانی داشته باشد تا پرستاران بتوانند با کمترین دانش توسط این سیستم خواسته خود را برآورده سازند. موسیقی پس زمینه در بیمارستان ها در ایجاد احساس آرامش برای کاهش تنش موجود در اثر درد و بیماری، تأثیر به سزایی خواهد داشت. موسیقی پس زمینه باید صدایی با کیفیت داشته باشد تا با حداقل صدا در تمامی نقاط شنیده شود و باعث آزار شنوندگان نگردد. با موسیقی پس زمینه می توان اثر روانی درد بر بیماران را کاهش داد. بیمارستان ها امروزه دارای طراحی های خلاقانه و مدرنی هستند، سیستم صوتی نیز بخشی از دکوراسیون یک بیمارستان می باشد. با توجه به این مسئله نیاز می باشد تا بلندگوها نیز از این طراحی پیروی کنند تا دچار چندگانگی در طراحی ها نشوند.
10. سیستم صوتی مناسب استخر و سونا
همواره باید توجه کرد که با توجه به نوع استفاده بلندگوها در محیط استخر نیاز به بلندگوهای ضد آب می باشد که کمپانی اکلر Ecler دارای محصولات متنوعی در این زمینه می باشد. استفاده از سیستم صوتی خوب و با کیفیت در استخر و سونا باعث ایجاد حس آرامش بیشتر و لذت بیشتر مراجعین خواهد شد همچنین میتوان از سیستم صوتی استخر و سونا جهت پیجینگ و یا اعلام اطلاعیه ها در محیط عمومی استفاده کرد. سیستم صوتی مناسب استخر و سونا باید در برابر رطوبت و دماهای بالا مقاوم و سازگار نیز باشد.
11. سیستم صوتی مناسب سالن ها و باشگاه های ورزشی
موسیقی نقش بسیار مهمی در سالن های ورزشی دارد. می توان از آن برای ایجاد آرامش در اتاق یوگا، حفظ شادابی در باشگاه های بدنسازی، ایجاد تحرک بیشتر در سالن های ایروبیک، رقص در کلاس سالسا، حفظ ریتم در اسپینینگ و غیره استفاده کرد، برای ایجاد سرگرمی در رویدادهای ورزشی و مهم تر از آن برای آدرس دهی پیام های صوتی به تماشاگران از سیستم های صوتی در سالن های ورزشی کمک گرفت. بنابراین، یک سیستم صوتی باشگاه باید به اندازه مناسب قابل انعطاف باشد تا در هریک از موقعیت های ذکر شده در بالا بتواند صدای مناسب را تأمین نماید. به طور کلی کیفیت صدا عامل اصلی در سیستم صوتی می باشد تا به هنگام استراحت فضای دلپذیری خلق کند، به هنگام تمرین انرژی زا باشد و در مواقعی که پیامی برایتان ارسال می شود واضح و قابل فهم باشد.
12. سیستم صوتی مناسب کارخانجات و شرکت ها
در شرکتهای بزرگ و کارخانجات به دلیل حضور نیروهای زیاد و وسعت فضا، نیاز می باشد یک سیستم نظارتی و مدیریتی بر تمام بخش ها وجود داشته باشد تا کنترل سیستم از دستان شما خارج نشود. سیستم صوتی در شرکتها و کارخانجات به انجام درست این نظارت کمک شایانی می نماید. در کنار این مسائل، پخش موسیقی پس زمینه فضای روانی آرامی در سطح شرکت ایجاد می نماید تا کارکنان با بازده بالاتری به امور محوله خود بپردازند.
13. سیستم صدای تحت شبکه
سیستم صدای مورد استفاده در این مکان ها به دلیل بعد مسافتی زیاد با اتاق فرمان نیاز به سیستم های تحت شبکه یا Public Address System می باشد تا با برقراری ارتباط تحت شبکه بی نیاز از کابل کشی های طولانی و هزینه بر فعالیت نماید. نقش صدا در نصب سیستم صوتی کارخانجات و شرکت های بزرگ می تواند کاملاً متنوع باشد. در بیشتر موارد از یک موسیقی پس زمینه در محیط های عمومی برای خلق فضایی دلپذیر استفاده می شود. در تمامی این موقعیت ها، کیفیت و وضوح خوب صدا بسیار ضروری می باشد. کارایی و کاربر پسند بودن سیستم برای کاربران غیرمتخصص، قابلیت ارسال محتوای صوتی دیجیتالی به بخش های مختلف و یا امکان یکپارچه سازی صدا با تصویر، نور و یا صفحات نمایشی موتورایز شده تحت یک سیستم کنترلی واحد از عوامل کلیدی دیگری هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. همچنین باید قابلیت آدرس دهی پیام های صوتی به کارمندان نیز وجود داشته باشد. به علاوه، احتمال دارد اتاقی برای ملاقات نیز در نظر گرفته شده باشد که بخواهیم در آن دقایقی را به ارائه ی پیشنهادی درخشان به یک مشتری و یا گروهی از مخاطبین با استفاده از سیستم های صوتی و تصویری اختصاص دهیم. با ورود فناوری شبکه به حوزه سیستم های صدا و تصویر و تولید محصولاتی بر پایه ip، مهندسین ، سیستم های صوتی تحت شبکه را به سیستم های قدیمی تر ترجیح می دهند. در استفاده از سیستم صوتی تحت شبکه میبایست انعطاف پذیر، مقرون به صرفه بودن و کاهش هزینه های عملیاتی تجهیزات مدنظر باشد. با استفاده از آمپلی فایر و میکروفون های تحت شبکه، سیستمی انعطاف پذیر خواهیم داشت که با نرم افزار و یا اپ به راحتی می توانم بر آن مدیریت داشته باشیم.
14. سیستم صوتی مناسب اماکن و محوطه های عمومی، تفریحی و پارک ها
فضاهای سبز در شهرها ضامن سلامت جسم و روح شهروندان هستند و محیط های شهری را جهت تفریح و نشاط خانواده ها در یک روز تعطیل را فراهم می کند، جهت اجرای ورزش های صبحگاهی، پیاده روی، بازی کودکان همراه با سیستم صوت پارک ها این نشاط و شادی را چندین برابر می کند. سیستم صوتی نصب شده در یک موزه می تواند برای ارائه ی مطالب تعاملی مالتی مدیا و یا سیستم آدرس دهی پیام های عمومی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نیاز است تا سیستم صوتی قابلیت یکپارچه سازی با ویدئو و یا دیگر دستگاه های مالتی مدیا را داشته باشد. در پارک ها می توان از سیستم های صوتی برای سرگرم کردن حاضرین و یا ارسال پیام های مستقیم و یا آژیر خطر نیز استفاده نمود. در بسیاری از موارد تجهیزات صدا در فضاهای باز نصب می شوند و به همین دلیل می بایست طراحی آن ها به گونه ای باشد که تحت شرایط بد آب و هوایی نیز بتوانند بخوبی کار کنند. سیستم صوتی مناسب محوطه های باز باید در برابر رطوبت و دماهای بالا و گرد و خاک مقاوم و سازگار باشد.
15. سیستم صوتی مناسب سیستم کنفرانس
سالنهای همایش و کنفرانس محلی برای اجماع کارکنان و مدیران هر سازمان بوده، که تجهیز نمودن آن به سیستم کنفرانس و دیجیتال ساینیج ها می تواند در کیفیت و خروجی این جلسات تأئیر شایانی داشته باشد. از آنجایی که مکان های یاد شده محل میزبانی و پذیرایی از مدیران عالی رتبه نیز می باشد لازم است که تجهیزات انتخابی متناسب با شأن و شخصیت میهمانان باشد. امکانات حرفه ای صوتی و تصویری را میتوان در این موارد قابلیت رای گیری الکترونیکی، قابلیت تصویربرداری چرخش اتوماتیک دوربین فیلمبرداری به سمت سخنران، قابلیت ترجمه همزمان، قابلیت ضبط صدا و تصویر، تمرکز هنگام سخنرانی رویت نمود. یک سیستم کنفرانس به طور کلی از تعدادی میکروفن و منبع تغذیه تشکیل شده است، این تجهیزات کمک می کنند تا سخنران مدیریت کامل تری روی جلسات داشته و در سوی مقابل حاضرین در جلسه با پخش یکنواخت صدای سخنران، تمرکز بیشتری بر روی سخنان ایراد شده خواهند داشت. یکی از قابلیتهای دیگری که می توان به سیستم کنفرانس اضافه نمود، ترجمه همزمان می باشد که از حضور فرد مترجم در بین حاضرین میز کنفرانس جلوگیری نموده و قابلیت انتخاب صدای اصلی یا مترجم برای افراد حاضر به وجود می آورد. قابلیت برقراری تماس تلفنی با فردی که بیرون از جلسه می باشد امکان پخش صدای ایشان را در سیستم کنفرانس فراهم می آورد. از طریق نرم افزار سیستم کنفرانس امکان مستندسازی ، رای گیری ها و آرشیو جلسات بر روی کامپیوتر متصل به منبع تغذیه در اختیار کاربر قرار می گیرد.
16. سیستم های صوتی مساجد، عبادتگاه ها و مراکز مذهبی
سیستم صوتی در مساجد و حسینیه ها وظیفه رساندن ادعیه و مدیحه سرایی مداحان و سخنرانان به گوش حاضرین را عهده دار می باشد. با توجه به گستردگی فضاها نیاز می باشد از سیستم های Public Address استفاده شود. به طور معمول تجهیزات مورد استفاده در سیستم صداهای مساجد و حسینیه ها شامل بلندگو، آمپلی فایر، میکسر، میکروفون، ماتریکس و سیگنال پروسسور می باشد. مساجد دارای معماری های خاصی هستند که ترکیبی از هنر اسلامی و معماری بومی هر منطقه می باشند. بنابراین در طراحی سیستم صوتی برای این فضاها می بایست همخوانی با این معماری در نظر گرفته شود تا از نظر بصری، هارمونی فضا را تغییر ندهد. یکی از اساسی ترین وظایف سیستم صوتی در مساجد، پخش ادعیه و اذان می باشد که باید در زمان مقرر شرعی پخش گردد. با استفاده از پخش کننده های برنامه ریزی شده و دارای GPS ، سیستم صوتی هوشمند شده تا با دقت و ظرافت این عمل انجام گردد.