یکی از سیستم هایی که برای حفظ امنیت در محیط کاری و منزل استفاده می شود دوربین های مدار بسته می باشد که شما می توانید انواع دوربین های مداربسته را در بازار تهیه و با توجه به نیاز خود از آن ها استفاده نمایید اما در نظر داشته باشید که این دوربین های مدار بسته تصاویری که ثبت و ذخیره می کنند را ممکن است در حافظه داخلی دوربین ثبت و ذخیره کنند یا بر روی کارت حافظه که در آن قرار می دهید ثبت کنند که شما برای مشاهده می توانید این تصاویر را به گوشی یا کامپیوتر خود انتقال دهید و در زمان نیاز از آن استفاده نمایید. حال جهت انتقال داده ها و تصاویر بصورت زنده ، پروتکل RTSP وارد جریان شده که برای انتقال سریع صدا و تصویر زنده یا ضبط شده در دوربین مداربسته مورد استفاده قرار میگیرد.
تعداد اکثر دوربین های مداربسته با توجه به پیشرفت تکنولوژی روز دنیا بیشتر شده و از قابلیت های زیادی برخوردار هستند. که یکی از این قابلیت ها این است که شما توسط اتصال اینترنت مطمئن می توانید تصاویر ثبت شده توسط دوربین را به راحتی به کامپیوتر یا لپ تاپ و یا گوشی خود انتقال دهید و مشاهده کنید اما در نظر داشته باشید که شما می توانید تصاویری که توسط دوربین های مدار بسته ثبت و ذخیره شده اند را با استفاده از دستگاه ضبط تصاویر مانند دستگاه ان وی آر یا دی وی آر مشاهده کنید. اگر بخواهید تصاویر را به کامپیوتر یا موبایل انتقال دهید باید برخی از تجهیزات جانبی مورد نیاز را تهیه کنید، توجه داشته باشید که انتقال تصاویر از دوربین مداربسته به کامپیوتر معمولاً در دوربین های مدار بسته مشابه می باشد و شما باید از اصول ثابتی برای انتقال تصاویر به کامپیوتر پیروی کنید توجه داشته باشید که شما برای اینکه بتوانید تصاویر را به راحتی به کامپیوتر انتقال دهید می توانید از طریق سیم یا بی سیم بین کامپیوتر و دوربین مداربسته ارتباط برقرار کنید اما در نظر داشته باشید که اگر شما از اتصال بی سیم یعنی وای فای استفاده می کنید تنها تا ۱۰۰ متر می توانید اطلاعات را انتقال دهید.
در خصوص انتقال تصاویر دوربین به کامپیوتر باید کامپیوتر را با استفاده از کابل شبکه یا سوئیچ به دوربین های مداربسته خود اتصال داد که در این جا نیاز به آی پی آدرس دوربین مورد استفاده خود جهت دسترسی به دوربین مداربسته وجود خواهد داشت. زمانی که دوربین مداربسته را خریداری می کنید معمولاً دفترچه راهنما را به شما ارائه می دهند، می توانید جهت یافتن آی پی دوربین به این دفترچه مراجعه کرده و آی پی آدرس دوربین را به راحتی پیدا کنید شما می توانید کد ای پی آدرس دوربین را در اینترنت سرچ کرده یا توسط نرم افزار سرچ کنید وارد صفحه ای می شوید که با نام کاربری و کلمه عبور می توانید وارد پنل دوربین خود شوید و تنظیم کنید شما اگر بتوانید این مراحل را به خوبی انجام دهید به راحتی می توانید دوربین مداربسته خود را به کامپیوتر اتصال دهید و اطلاعات و تصاویری که در دوربین مداربسته ثبت و ذخیره شده است را به کامپیوتر انتقال دهید.
کلمه RTSP مخفف Real-Time Streaming Protocol به معنای پروتکل جریان پخش بی وقفه است و می تواند در دوربین های مداربسته تحت شبکه یا IP، دستگاه NVR و DVR، همینطور در سایر دستگاه ها و تجهیزات وجود داشته باشد. این قابلیت در سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه بسیار کاربردی است، به عنوان مثال پروژه ای را در نظر بگیرید که دوربین های مداربسته از یک برند و دستگاه ضبط کننده NVR از برند دیگری باشد. در این جا راه حلی که به ذهنتان می رسد استفاده از پروتکل Onvif است اما گاهی اوقات پیش می آید که ورژن پروتکل Onvif دوربین مداربسته IP و دستگاه NVR یکسان نبوده و دستگاه نتواند دوربین مداربسته را شناسایی کند، در این حالت علاوه بر پروتکل های Onvif ثابت موجود در برندهای مختلف، امکان تعریف و تنظیم دستی پروتکل بین دستگاه ها به ذهن می رسد، وجود قابلیت RTSP این امکان را برای ما فراهم می کند.
تولید کنندگان نظارت تصویری پروتکل RTSP را روی دوربین مدار بسته، دستگاه ضبط تصاویر و نرم افزارهای خود پیاده سازی می کنند تا سازگار با سایر دستگاه های موجود در بازار باشد. هنگام خرید دوربین مدار بسته IP و دستگاه ضبط کننده تحت شبکه می توانید از تولید کنندگان مختلف با استفاده از این پروتکل جهانی ارتباط برقرار کنید. برای پیکربندی تجهیزات لازم است بدانید که از دستور RTSP استفاده می شود و این اطلاعات را می توانید در کتابچه راهنمای محصول یا با مشورت تیم پشتیبانی فنی پیدا کنید. شرکت های تولیدکننده سیستم های نظارت تصویری دوربین مداربسته، دستگاه NVR و DVR تولیدی و برای آنکه با سایر دستگاه ها و تجهیزات زیر ساختی و موجود در بازار سازگاری داشته باشند، نرم افزار RTSP را در محصولات خود قرار می دهند. از این پروتکل می توان برای انتقال تصویر دوربین های مداربسته استفاده کرد، در پروژه هایی که تجهیزات تهیه شده یا زیرساخت موجود از چندین برند مختلف است بسیار مناسب است.
نحوه استفاده از پروتکل RTSP
تصور کنید که شما یک دوربین مدار بسته IP را از Dahua خریداری کرده اید و می خواهید آن را با ضبط کننده شبکه یا NVR استفاده کنید، اما این محصول از تولید کننده های مختلف مانند سامسونگ است. برای دستور RTSP که باید برای پخش ویدئو از طریق شبکه استفاده شود، باید راهنمای دوربین Dahua را جستجو کنید. اگر این اطلاعات را در کتابچه راهنمای محصول پیدا نکردید ، باید با تیم پشتیبانی فنی سازنده تماس بگیرید زیرا لازم است که دستور صحیح را بدست آورید تا تجهیزات شما بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. پس از به دست آوردن این اطلاعات ، باید آن را در ضبط کننده ثبت کنید که درخواست ارسال ویدیو را از طریق این پروتکل جهانی آغاز می کند. برای این کار کافیست منوی NVR را باز کرده و دستور RTSP را به همراه نام کاربری و رمزعبور دوربین مدار بسته IP وارد کنید و با دریافت این اطلاعات دوربین یک جریان ویدیویی
در زمان واقعی ارسال می کند.
عملکرد ضبط ویدیو در cloud recording یکسان است، فقط کافی است از دستور RTSPصحیح استفاده کنید تا از دوربین درخواست کنید تا فیلم را به سرور ارسال کند که در جایی در اینترنت قرار دارد. حال برای مثال یک دوربین مدار بسته IP که در یک شبکه داخلی نصب شده است و به یک روتر متصل است فقط نیاز به تنظیم سرور ضبط ابری (cloud recording) دارند تا دستور RTSP از طریق اینترنت ارسال شود و به محض دریافت دوربین توسط آن، جریان ارسال ویدیو شروع می شود. سرور دستور RTSP را به سادگی از طریق اینترنت می فرستد و با رسیدن به رابط خارجی روتر، آن را به سمت شبکه داخلی که دوربین در آن قرار دارد، هدایت می کند.
در راستای این مطلب میبایست خاطر نشان شد که دو نوع مختلف از سیستم های مداربسته وجود دارد: IP و آنالوگ. با وجود اینکه سیستم های آنالوگ قدیمی تر هستند، پیشرفت های فناوری عملکرد آنها را در طول سال ها بسیار بهبود بخشیده است. حال می توانید سیستم های آنالوگ با کیفیت بالا را با قیمتی مشابه با سیستم های IP تهیه کنید. اما هنوز دلایلی وجود دارد که نشان می دهد IP بر سیستم های مداربسته آنالوگ برتری دارد. تفاوت بین IP و سیستم های آنالوگ این است که سیستم های IP به اینترنت متصل هستند در حالی که سیستم های آنالوگ به اینترنت متصل نیستند.و به همین دلیل ما نمی توانیم از راه دور به دوربین های مدار بسته آنالوگ متصل شویم. در حالی که می توانیم از راه دور به سیستم های IP متصل شویم و بر محیط نظارت داشته باشیم.
سیستم های آنالوگ جدیدتر نیز می توانند برای دسترسی از راه دور به اینترنت متصل شوند. تفاوت واقعی این دو سیستم دوربین مدار بسته در نحوه تبدیل و انتقال داده ها است. دوربین های آنالوگ سیگنال ویدئویی را از طریق کابل های کواکسیال به DVR منتقل می کنند. سیستم های آنالوگ برای تبدیل سیگنال های ویدئویی به ویدئوی دیجیتال به DVR وابسته هستند. دوربین IP دارای یک سنسورداخلی است که از قبل تصاویر را در ویدئوهای دیجیتال ضبط می کند، بنابراین نیازی به DVR نیست. علاوه بر این، انتقال داده ها از طریق شبکه به جای کابل های کواکسیال انجام می شود. قبل از راه اندازی سیستم دوربین مدار بسته، جالب است که اطمینان حاصل کنید که همه چیز به درستی کار خواهد کرد و بهترین راه برای انجام این کار از طریق تست های ساده مانند اتصال دوربین مدار بسته IP با یک نرم افزار سنتی است که از پروتکل RTSP استفاده می کند.
زمانی که یک دوربین مدار بسته IP به روتر متصل می شود به نوبه خود به لپ تاپی که از نرم افزار VLC استفاده می کند، برای ارسال دستور RTSP به دوربین وصل می شود. همه چیز در شبکه محلی است و بنابراین نیازی به قوانین مسیریابی نیست. در نرم افزار VLC کافیست از منوی Media گزینه Open Network Stream را باز کنید یا CTRL + N را تایپ کنید و دستور RTSP را جایگذاری کنید. بعد از ارسال دستور می توانید تصویر دوربین مدار بسته IP را مستقیماً بر روی لپ تاپ مشاهده کنید، که ثابت می کند دستور استفاده شده صحیح است و اتصالات شبکه و IP نیز صحیح هستند. پس از این آزمایش اولیه می توان به تست های پیشرفته تر بروید و از یک اتصال از راه دور با دستگاه ضبط دوربین مدار بسته IP یا سیستم ضبط ابری استفاده کنید.
هنگام پیکربندی سرور ابری Dahua DVR می تواند یکپارچه با این سرویس کار کند زیرا امکان استفاده از دستور RTSP را فراهم می کند و اطلاعات مورد نیاز برای پیکربندی در کتابچه راهنمای محصول موجود است. در این مورد خاص دستگاه ۴ کانال Dahua DVR است که از دستور RTSP زیر استفاده می کند، فقط از این دستور استفاده کرده و اطلاعات IP، پورت، کاربر و رمز عبور را جایگزین کنید. همه چیز مطابق شبکه شما کار می کند. همه موارد باید در سمت سرور ابر پیکربندی شده و قوانین مسیریابی باید روی روتر موجود در شبکه محلی شما آماده باشند، اگر اینترنت شما ،IP استاتیک ندارد، می توانید از یک سرویس DDNS موجود در اینترنت استفاده کنید، بنابراین سرویس ابری همچنان به کار خود ادامه می دهد و تصاویر را از دوربین مدار بسته حتی در صورت تغییر خودکار IP خارجی روتر شما ضبط می کند. ساده ترین راه برای پیدا کردن دستور استفاده شده توسط دوربین یا ضبط کننده مشورت با کتابچه راهنمای کاربر است، در صورتیکه این روش امکان پذیر نبود با تهیه کننده تجهیزات خود تماس بگیرید و یا دستورالعمل های موجود در نرم افزار ONVIF DEVICE MANAGER را استفاده کنید.