امروزه بخش وسیعی از ارتباطات بین شرکت ها از طریق E-mail (پست الکترونیکی) انجام میگردد. با استفاده از قابلیت Forward، پیغام های دریافتی یک اکانت ایمیل، برای یک یا چند اکانت ایمیل دیگر که قبلا تعیین گردیده اند نیز ارسال میگردد. همچنین در صورتی که نیاز باشد اطلاعات ارسالی به یک اکانت ایمیل، توسط چند نفر دریافت گردد و یا جهت صرفه جویی در زمان، اطلاعات چند اکانت ایمیل را در یک اکانت دریافت نمود، میتوان از این قابلیت بهره برد.
امروزه بخش وسیعی از ارتباطات بین شرکت ها از طریق E-mail (پست الکترونیکی) انجام میگردد.به عنوان نمونه از این ارتباطات میتوان تبلیغات یک شرکت تازه تاسیس جهت معرفی شدن در بازار، ارتباطات مداوم راه دور افراد از کشورهای مختلف جهت کاهش هزینه تماس تلفنی و فکس و همچنین ارسال راه دور نامه های رسمی که به وسیله امضای دیجیتال معتبر میگردند و بدین روش در کمتر از 1 دقیقه به مقصد میرسند را نام برد.
در برخی موارد، در یک شرکت، واحد صنفی، وزارتخانه و حتی در موارد شخصی، نیاز است پیامی که توسط یک اکانت ایمیل دریافت میگردد، توسط یک یا چند فرد دیگر به غیر از مالک اصلی ایمیل نیز مشاهده گردد. با توجه به اینکه در این موارد، دسترسی تمام افراد به یک اکانت ایمیل ممکن است باعث ایجاد اختلالات و یا ناهماهنگی هایی گردد و یا Policy تعریف شده به صورتی باشد که سایر افراد مجاز به ارسال ایمیل از آن اکانت نباشند، از قابلیت Forward ایمیل استفاده میشود.
منظور از فوروارد ایمیل چیست ؟
به طور خلاصه، با استفاده از Forward، پیغام های دریافتی یک اکانت ایمیل، برای یک یا چند اکانت ایمیل دیگر که قبلا تعیین گردیده اند نیز ارسال میشود.
اکثر شرکت های ارائه دهنده خدمات سرویس ایمیل ( Yahoo، Gmail، ...) این قابلیت را در اختیار کاربر قرار میدهند و کاربر پس از ورود به نرم افزار مدیریت ایمیل (E-mail Management) خود، در قسمت تنظیمات (Setting) میتواند به این قابلیت دسترسی داشته باشد. تنها کافیست نام اکانت ایمیل دوم را در فیلد مشخص شده وارد گردد تا این اکانت ایمیل نیز تمامی ایمیل ها را دریافت نماید. در مواردی که نیاز به وارد نمودن چند آدرس ایمیل باشد، معمولا Email Address ها با کارکتر “;” و یا “,” از یک دیگر تفکیک میگردند.
در برخی موارد که نیاز است چند اکانت ایمیل توسط یک نفر مدیریت گردد از این قابلیت جهت ارسال پیام های دریافتی تمامی اکانت ها به یک اکانت ایمیل استفاده شده و بدین صورت مدیریت ایمیل ها تا حد بسیار بالایی سریع تر انجام میگردد. در این موارد جهت جلوگیری از انباشته شدن ایمیل های تکراری، میتوان با استفاده از قابلیت Deletion message on forward مشخص نمود که پس از Forward هر ایمیل، نسخه اصلی آن از سرور ایمیل اصلی حذف گردد. ( ممکن است نام این گزینه در نرم افزار های مدیریت ایمیل مختلف، متفاوت باشد.)