سیستم نگهداری محصولات در انبار یکی از مهمترین مشکلات شرکتها و کارخانجات میباشد، در برخی موارد سهولت دریافت و صدور کالا از انبار همچون فرودگاه ها اهمیت بالای برای مدیران خواهد داشت. بسته به نوع فعالیت در سازمان ، انبارها میتواند انواع مختلفی در ابعاد و کالاهای ذخیره شده و اتوماسیون ذخیره سازی داشته باشد، این مکانیزم ها متفاوت هستند همچون تکنولوژی RFID که در برخی صنایع مدرن مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از ذخیره سازی ، ردیابی و کنترل موجودی کالا از طریق بانک های اطلاعاتی تحت نرم افزار امکان پذیر خواهد بود، در این قسمت سرویس OLTP داده ها را جمع آوری کرده و در مکان مناسب به مصرف کننده ارائه میدهد. در این مقاله قصد برآن است تا مکانیزم OLTP را مورد بررسی قرار دهیم.
پردازش تراکنش برخط و ذخیره اطلاعات یعنی Online Transaction Processing یا OLTP سیستم های اطلاعاتی است که برنامه های کاربردی دارای تراکنش را مدیریت می نماید. این اصطلاح را میتوان معادل با تراکنش در پایگاه داده در نظر گرفت، البته انجمن کارایی پردازش تراکنش TPC نیز آن را معادل با تراکنش های موجود در کسب وکار معرفی کرده است. دستگاه ATM بانک ها با توجه به پردازش سریع و ارائه خدمات مالی به کاربر را میتوان نمونه ای از برنامه کاربردی OLTP نام برد، حال مؤسسات و شركت های توليد ، اطلاعات خود را توسط كامپيوترها هدايت کرده و نمونه دیگری از این مکانیزم را مورد استفاده قرار میدهند. برای ارائه تعریف کلی این مفهوم میتوان گفت سيستم های توليد مكانيزه ای كه داده ها را جمع آوری و ذخیره و در جایگاه مناسب استفاده مینماید، حال میتوان این سیستم را جزو نرم افزاری با قابلیت پشتیبان گیری از سرویس های کاربردی تراکنش محور روی اینترنت دانست و OLTP معادل با تراکنش در پایگاه داده نیز میباشد.
OLTP مدل پردازش معاملات آنلاین بوده که در معاملات روزانه و کوچک مالی همچون سرویس های فروش یا بانک ها قابلیت در دسترس بودن پایگاه داده را فراهم میسازد، در این معاملات افراد و دستگاه ها تنها مجموعه کار خاصی را انجام داده که شامل تعداد کمی از سوابق خواهد بود. در این مدل ، پردازش معاملات آنلاین فرآیند ذخیره کارهای مربوط به معامله به انجام میرسد، عملیات بطور کلی درخصوص درج و حذف یا به روزرسانی برروی مقادیر اندکی از داده های دیتابیس به عنوان یک سیستم غیر متمرکز برای حفظ اطلاعات میباشد.
سیستم های بازرگانی در دنیای کنونی مبتنی بر داده ها میباشد که حجم كل اطلاعات در كامپيوترها هر چند سال دو برابر مي شود، با این وجود که سرعت ايجاد برنامه های چند رسانه ای و بانكهای اطلاعاتي شتاب گرفته پس رشد اطلاعات نیز چند برابر میگردد. برنامه های کاربردی در راستای خادم و مخدوم به دو دسته سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری یا DSS و سیستم های پردازش زنده یا online میباشند که كاملاً متفاوت بوده و مسائل تجاری را به انجام میرساند. در مدل OLTP تنها از عملیات تعریف شده پشتیبانی خواهد شد، بطور مثال در رزرو آنلاین هواپیما میبایست اطلاعات جامع در دیتابیس ذخیره شود تا در همزمانی انجام عملیات خرید از طرف کاربران اختلالی در وب سایت و سبد خرید سایت ایجاد نگردد. این فرآیند با استفاده از خصوصیات زیر تضمین میگردد:
• عملیات حتماً از پیش تعریف شده است و تنها سوابق محدودی در دسترس خواهد بود.
• اطلاعات جهت حفظ داده های تاریخی در صورت انجام نهایی معاملات در چند روز گذشته ذخیره خواهد شد.
• بانکهای اطلاعاتی از پایگاه داده های معمولی برای اطمینان از سازگاری و بهینه سازی کلیه وظایف استفاده می کنند.
• کاربران به روزرسانی بانک اطلاعاتی را به طور مستقیم پیگیری مینمایند.
• اطلاعات و سوابق کاری در تعداد کم و نقطه ای همچون دریافت پول از دستگاه ATM بازبینی و بررسی میگردد.
در گذشته افراد خارج از سيستم با همكاران خود در داخل سيستم مربوطه تعامل داشته و اطلاعات موردنظر را از طریق آنها میگرفتند. حال امروزه حتی مجموعه ها خود از اطلاعات موجود در سازمان اطلاع ندارند، داده ها در حد بالایی توزيع شده و پراكنده میباشند و هر سیستم کامپیوتری بخشي از اطلاعات سازمان را ذخیره نموده است. کارمندان یک سازمان معمولاً اطلاعات را در سیستم شخصی خود نگهداری مینمایند که این باعث ایجاد شکاف مابین داده های شخصی و سازمانی می گردد، هنگام استخراج داده های سیستمی و شخصی شکاف خواهد بود که قابلیت OLTP باعث حل این مشکل شده و متخصصان را در یافتن طرح ها و تمایلات داده ای آنها یاری مینماید.
اگر قصد دسته بندی مجموع قابلیتهای OLTP را داشته باشیم لیست زیر را میتوان منبع مناسبی دانست:
1. هدف اصلی دسترس بودن، سرعت، همزمانی و بازیافت اطلاعات میباشد.
2. معاملات کوچک کاربران در بستر امن و سریع به انجام خواهد رسید.
3. طراحی عملیات برروی پایگاه داده معمولاً ساده بوده و سوابق نسبتاً کم خواهد بود.
4. پردازش معاملات آنلاین شامل جمع آوری اطلاعات ورودی و پردازش داده ها در سرور مجزایی بازتاب میشوند.
5. برنامه های کاربردی در این مدل با پایگاه های غیر متمرکز و در حالت توزیع شده انجام میشود.
6. معماری سرویس گرا یا SOA در خدمات وب مورد استفاده قرار میگیرد.
7. این مدل تضمین کننده معاملات امن در بانک اطلاعاتی بوده که همزمان بین کاربران مختلف در حال انجام میباشد.
8. سازگاری با قابلیت ACID بانک اطلاعاتی است که دارای خواصی از قبیل اتمی و انزوای درونی میباشد.
9. آخرین داده ها همزمان در اختیار کاربران قرار داشته و ذخیره آنها نیز در همان بازه زمانی عملی میگردد.
10. پایگاه داده بطور یکپارچه حفظ شده و معاملات OLTP با صداقت بالایی در هر مرحله نگه داشته می شود.
نرم افزارهای OLTP سیستم های اطلاعات ورودی مربوط به سفارش و تراکنش مالی فروش را با پردازش خطی گزارش گیری و پشتیبانی مینمایند. سرویس های نرم افزاری مدرن این مدل از نرم افزارهای واسطه برای اجرای پردازش تراکنش اطلاعات کاربر و سرور برروی پلتفرم های متفاوت استفاده میگردد، البته در تراکنش زیاد مراحل سطح بالا بوده و میبایست بهینه سازی پایگاه داده انجام شده و مراتب اجرایی از طریق سیستم کنترل اطلاعات مشتری یعنی نرم افزارهای مربوطه Customer Information Control System عملیاتی شود. برنامه های واسطه قابلیت پردازش تراکنش ها حتی در شبکه های با پایگاه داده حجیم و عملیات سنگین را دارند، معمولاً نحوه اجرای این فعالیت از طریق معماری سرویس گرا یعنی SOA طراحی میشود.