اگر در ابتدا بخواهیم تعریفی از CMS داشته باشیم باید این گونه بیان نمود، CMS یک سیستم مدیریتی برای ایجاد، ثبت، به روز رسانی، نظارت و نشر داده ها در فضای مجازی می باشد.
با توجه به اینکه طراحی سایت ها هم به صورت استاتیک و هم داینامیک صورت پذیر است، در صورتیکه از دانش مورد نیاز برای استفاده از زبان های برنامه نویسی و طراحی وب سایت برخوردار نباشیم باید هزینه مربوط به طراحی را بنا بر صفحات مورد نیاز پرداخت نماییم اما در صورتی که بخواهیم یک سایت داینامیک را مدیریت کنیم و بتوانیم هر زمان تغییرات مورد نیاز خود را در سایت اعمال نماییم، می توانیم از سیستم مدیریت محتوا یا CMS استفاده نماییم.
برتری های سیستم مدیریت محتوا(CMS) بر طراحی اختصاصی:
به طور کلی از مزایای سیستم مدیریت محتوا(CMS) میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. استفاده جهت ایجاد وب سایت های متفاوتی از قبیل شخصی، تجاری، سازمانی، خبری، پورتال و غیره.
2. هزینه و زمان بسیار کمتری میتوان جهت طراحی یک سایت قدرتمند صرف نمود.
3. محتوای ایجاد شده را می توانیم بر اساس قالب طراحی شده ساختار دهی نماییم.
4. نیازی به دانش فنی خاصی جهت استفاده از ابزارهای مختلفی مثل متن، گالری تصاویر، فرم ساز و... نمی باشد.
مشاهده مراحل طراحی و نزدیک شدن به طراحی دلخواه:
زمانی که طراحی خود را به یک شرکت می سپاریم و یک سری شرایط مورد نظر خود را جهت طراحی اعلام می کنیم مشخص نیست که آن مواردی که در ذهن خود داریم نهایتا می توانیم به آنها دست پیدا کنیم یا خیر.
اما در صورتیکه از CMS جهت طراحی استفاده شود میتوانیم کاملا شرایط طراحی را زیر نظر داشته باشیم و ببینیم چه چیزی طراحی کرده ایم. در یک سیستم مدیریت محتوای حرفه ای کلیه نیازهای مشتریان پیش بینی خواهد شد و پس از درخواست مشتری برای طراحی وب سایت ، کافی است نسخه ای از یک وب سایت طراحی شده توسط نرم افزار CMS ، بر روی وب قرار گیرد. در این صورت میتوان هزینه های طراحی و همچنین زمان طراحی را به شدت کاهش داد.
در طراحی اختصاصی وب سایت، طراح با استفاده از یکی از زبان های برنامه نویسی، طراحی سایت شما را یک بار و بر اساس نیاز و سلیقه شما انجام خواهد داد و زمانی که شما نیاز به پشتیبانی در خصوص سایت خود داشته باشید و به طراح دسترسی نداشته باشید و یا اینکه طراح از پشتیبانی و اعمال تغییرات مورد نیاز شما سر باز بزند، شما نمی توانید از شخص دیگری جهت رفع نیاز خود استفاده نمایید چون طراحی توسط شخص دیگری انجام گرفته است و معمولا هر شخص بنا به دانش و اصول خاصی برنامه نویسی را صورت میدهد. ولی در شرکت هایی که از CMS جهت طراحی استفاده می نمایند به دلیل اینکه کاربران زیادی دارند معمولا پشتیبانی کاملی از CMS خود خواهند داشت.
در CMS قابلیت های مختلف و خاصی وجود دارد که هر زمان میتوان از آنها استفاده کرد. به عنوان مثال زمانی که ما قصد ایجاد فرم های مختلفی برای گرفتن اطلاعات کاربران (استخدام، تماس، درخواست و ...) را داشته باشیم با ابزار فرم ساز و زمانی که بخواهیم گالری تصاویر ایجاد کنیم با ابزار گالری تصویر قابل دسترس خواهد بود و این در حالی است که در سایت های طراحی شده اختصاصی مستلزم پرداخت هزینه خواهد بود.
شرکت هایی که طراحی خود را توسط CMS انجام می دهند باید یک سرور کانفیگ شده و حرفه ای را مورد استفاده قرار دهند. در صورتیکه از دیوار آتشین (Fire Wall) استفاده نمایند میتوانند ضریب امنیتی را بالا ببرند. به همین دلیل است که در تهیه CMS باید از شرکت های معتبر و معروف ارائه دهنده خدمات هاستینگ استفاده نمود.شرکت پارس دیتا نیز موارد امنیتی را در سرویس های میزبانی وب خود به صورت کامل اجرایی کرده است. در واقع اگر از اشخاصی که کاملا به صورت حقیقی فعالیت می کنند CMS خود را تهیه نماییم مسلما جوانب امنیتی را رعایت ننموده ایم.