هاست در لغت به معنای میزبانی است. در واقع شما برای داشتن یک وب سایت که بر روی اینترنت برای عموم قابل مشاهده باشد بعد از ثبت دامنه نیاز به تهیه میزبانی خواهید داشت که می توانید از شرکت های ارائه کننده خدمات هاستینگ نسبت به تهیه هاست اقدام نمایید. به زبان ساده تری اینگونه می توان بیان نمود وب سایت شما می بایست روی یک سرویس دهنده میزبانی قرار گیرد. در حقیقت میزبانی یا هاست، تمام یا بخشی کوچک از فضای یک کامپیوتر همیشه متصل به اینترنت است که به کاربر این امکان را میدهد که با تایپ کردن نام دامنه تان در مرورگر خود بتواند به صفحات شما دسترسی پیدا کند.
در شرکت های ارائه دهنده خدمات هاستینگ سرورهایی جهت ارائه این خدمات راه اندازی می شود که شما به عنوان مشتری، به فضای کوچکی از این سرور دسترسی خواهید داشت که این فضا توسط شرکت ارائه دهنده در پلن های مختلف ارائه می گردد و شما بر اساس نیاز خود با توجه به مشخصات هر پلن می توانید سرویس مدنظرتان را انتخاب نمایید.
سرورهایی که هاست شما روی آن قرار دارد میتواند داخل کشور و یا خارج از کشور باشد که این مورد تنها به سیاست های شرکت ارائه دهنده خدمات بستگی خواهد داشت. این سرورها در مراکزی به نام Data Center نگهداری می شوند. یکی از موارد مهم در دیتاسنتر اتصال دائمی برق و برقراری اینترنت به صورت دائمی است.
هاست ها میتوانند بر روی سرورهایی با سیستم عامل ویندوز یا لینوکس قرار بگیرند. یکی از پارامترهای مهم برای وب سایت ها کیفیت میزبانی آن می باشد که این کیفیت به تعداد کاربران که روی یک سرور قرار دارد ارتباط مستقیم دارد. تعداد کاربران مقدار مشخصی نخواهد داشت و کاملا به شرکت ارائه کننده میزبانی بستگی خواهد داشت. کاملا مشخص است هرچه تعداد این کاربران روی یک سرور کمتر باشد امنیت و سرعت بیشتر خواهد بود.
یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب میزبانی، کنترل پنل آن است. کنترل پنل در واقع یک نرم افزار مدیریت قابلیت های میزبانی است که برای دارنده هاست امکان دسترسی و مدیریت تمامی امکانات را در محیطی امن فراهم می آورد که برخی از این قابلیت ها شامل: امکان ارسال فایل، مدیریت ایمیل ها، طراحی و تغییر صفحات وب و نصب نرم افزار های تحت وب می باشد.
کنترل پنل برای سرویس های میزبانی ویندوز و لینوکس با هم تفاوت دارد که برای هاست ویندوز می توان به Helm، Plesk، WSP و هاست لینوکسی به Direct admin، Lx admin، C panel اشاره نمود.
Disk space میزان فضایی است که از هارد یک سرور در اختیار مشتری قرار می گیرد که این فضا می تواند از چند مگابایت تا چند گیگابایت روی یک سرور بنا به پلن هایی که شرکت ارائه می دهد، متفاوت باشد. این فضا مختص فایل ها، ایمیل ها و
بانک های اطلاعاتی می باشد.
انتقال داده ها (Data Transfer):
انتقال داده ها در واقع میزان ترافیک ماهیانه می باشد که حداکثر تبادل اطلاعات را برای یک هاست در یک ماه مشخص مینماید.
هر میزان اطلاعات شامل آپلود و یا دانلود روی سایت شما انجام گیرد از این میزان کسر می شود، بنابراین اگر تعداد بازدید یک سایت بالا باشد با توجه به نوع فایلهای استفاده شده در سایت، حجم قابل توجهی از اطلاعات، تبادل شده و ترافیک قابل توجهی مصرف میشود.
بانک اطلاعاتی (Database):
بانک های اطلاعاتی ویندوزی
Sql Server و لینوکسی
My Sql هستند که بنا بر نوع میزبانی و سیاست هر شرکت در تعداد و حجم های مشخص ارائه میشوند.
هر هاست میتواند تعداد معینی ایمیل اکانت داشته باشد که فضای آن نیز به فضای کلی هاست بستگی دارد. این ایمیل ها تحت دامین خواهند بود. به عنوان مثال اگر دامین شما example.com باشد ایمیل اکانتی که شما روی
هاستینگ خود ایجاد می کنید به صورت mail@example.com خواهد بود.
دامنه و زیر دامنه (Domain & Sub domain):
هر
هاست تعداد معینی
دامین و زیر دامنه میزبانی می کند که در پلن های مختلف متفاوت خواهند بود. معمولا در سرویس هایی که شرکت ها ارائه می نمایند تعداد زیر دامنه از دامنه اصلی بیشتر خواهد بود. به عنوان مثال زمانیکه
میزبانی شما تحت دامنه example.com باشد میتوانید بنا به سرویس خود چند زیر دامنه مانند test1.example.com ، test2.example.com و ... را ایجاد نمایید.
هر رایانه میتواند یک سرور باشد، اما با توجه به بالا بودن هزینه های نگهداری، شرکتهایی این مسئولیت را پذیرفته و با فراهم آوردن امکانات مورد نیاز در سطح بسیار وسیع در دیتا سنترها، بخشی از فضای هارد (H.D.D) خود را به صورت اجاره ای در اختیار متقاضیان قرار میدهند که این سرورها میبایست اتصال دائم و پر سرعت به اینترنت داشته باشند و از نظر سخت افزار و قطعات داخلی قدرتمند بوده تا امکان پاسخگویی به درخواست مراجعه کنندگان را داشته باشند. همچنین نرم افزارهای مورد نیاز برای مدیریت بخشهای مختلف سایت و پست الکترونیک و... را در اختیار مالکان و مدیران وب سایت ها قرار دهند.