استفاده از بارکد ها در حال حاضر بسیار گسترده بوده و حوزه های مختلفی را پوشش می دهد. با توجه به وسعت کاربرد، انواع مختلفی از بارکدها وجود دارد که در زمینه های مختلفی مانند شناسایی محصولات، تبلیغات و بازاریابی، زمینه های پزشکی و ... به کار برده می شوند. کد QR یکی از انواع بارکد است که در ادامه مقاله توضیحات بیش تری در خصوص آن آورده شده است.
اکثر افراد بارکد را به عنوان دسته ای از خطوط عمودی می شناسند که با اسکن کردن آن توسط نرم افزار و یا دستگاه مربوطه اطلاعات مربوط به آن محصول قابل مشاهده است، مانند قبوض خدماتی که اگر برای پرداخت آن به دستگاه ATM مراجعه کرده باشید، توسط لیزر اسکن و اطلاعات آن و مبلغ قابل پرداخت به شما نشان داده می شود. چنین بارکدهایی را UPC می شناسند که تنها باید به صورت افقی و در یک جهت اسکن شوند.
کد QR یا Quick Response Code، نوع دیگری از بارکد با قابلیت اسکن در دو جهت است که می توان اطلاعاتی تا 7089 کاراکتر عددی را در آن ذخیره نمود. این کد چیدمانی از نقاط مربعی شکل به رنگ سیاه واقع روی زمینه سفید بوده که می توان آن را با اسکنرهای QR و گوشی های تلفن همراه هوشمند بازخوانی نمود.
انواع مختلف این کد بر روی محصولات و تبلیغات وجود دارند که در اصل در کنار توضیحات کوتاهی که در مورد محصولی خاص به خواننده می دهند، آدرس اینترنتی خاصی را به صورت کد شده نشان می دهند که با اسکن کردن آن توسط گوشی های تلفن همراه هوشمند می توان از آن URL بازدید و اطلاعات بیش تری را در آن خصوص کسب کرد.
دلایل اهمیت کد QR و موارد استفاده از آن
با توجه به گسترش روز افزودن استفاده از گوشی های تلفن همراه هوشمند و در دسترس بودن آن برای عموم، می توان در تبلیغات و بازاریابی کسب و کار خود از این کد استفاده نمود. به طور کلی می توان هر آدرس و یا URL اینترنتی را به صورت کد QR درآورد. با قرار دادن URL وب سایت اینترنتی و یا صفحات اجتماعی خود در این کد، در واقع به سئوی وب سایت خود نیز کمک می کنید چون از این راه تعداد بازدیدها از وب سایت شما نیز افزایش خواهد یافت.
می توانید این کد را بر روی کارت ویزیت خود چاپ کنید تا با اسکن کردن آن، خواننده بتواند توضیحات بیش تری را در خصوص نوع فعالیت و حرفه شما بخواند.
یک کاربرد دیگر این کد می تواند نشان دادن رویدادها یا وقایعی خاص باشد مثلاً می توانید برای برگزاری یک همایش با استفاده از این کد توضیحاتی را در خصوص موضوع همایش، زمان، مکان و یا نحوه ثبت نام به خواننده بدهید.
از این کد می توانید جهت نشان دادن نقشه محل جغرافیایی خاصی استفاده کنید که بعد از اسکن شدن توسط تلفن همراه، محل مورد نظر را روی Google Map به خواننده بدهد.
هم چنین در بازی ها و یا برنامه های کامپیوتری می توان توسط این کدها راهنمایی های خاصی را به کاربر ارائه داد.
در صورتی که مالک یک رستوران هستید و می خواهید اینترنت بی سیم در اختیار مشتریان خود قرار دهید می توانید به جای نوشتن و نصب نام کاربری و رمز عبور روی دیوار، آن ها را از طریق یک کد QR روی منوی خود نشان دهید تا تنها با اسکن کردن کد، تلفن همراه مشتری شما به طور خودکار به شبکه وصل شود.
برای سیستم عامل های مختلف برنامه های متفاوتی جهت اسکن کردن کد QR وجود دارد. برای مثال برای سیستم عامل Android می توان از برنامه ی Barcode Scanne و برای سیستم عامل IOS می توان از برنامه ی RedLaser استفاده نمود. در هر حال با نصب این برنامه، با استفاده از دوربین گوشی همراه می توان کد را اسکن نمود تا اطلاعات کدگذاری شده برای آن به شما نشان داده شود.
ابتدا باید نیاز خود از ساخت کد QR را مشخص نمایید. سپس با توجه به آن برنامه های طراحی و ابزارهای آنلاین بسیاری برای ساخت این کد وجود دارد که می توانید برای مثال از وب سایت http://qrcode.kaywa.com/ و https://www.qrstuff.com/ استفاده نمایید.